Головний зміст

1349935301 093009 study abroad 1Вже з 1 вересня дітям в молодшій школі буде навчатися легше.  Затверджено 13 оновлених та “розвантажених” навчальних програм для школярів 1-4 класів Відповідне рішення прийняла Колегія Міністерства освіти і науки України 4 серпня, під час засідання в приміщені МОН.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Є зміни, що торкнулися абсолютно всіх оновлених програм.
 
 
Знято фіксовану кількість годин на вивчення кожної теми – учителі визначатимуть їх самостійно. Ця новація покликана зробити навчальний процес логічнішим та дати більшу свободу вчителю, адже кожен клас має свої індивідуальні особливості, що впливають на те, скільки часу потрібно витрачати на кожну окрему тему.
 
 
Програми привели у відповідність до вікових особливостей дітей. Для цього експерти перенесли деякі теми у більш старші класи та скасували ряд вимог, що ставилися перед молодшими школярами.
 
 
Уніфіковано термінологію програм, якою мають послуговуватися вчителі та автори підручників. Це дозволило максимально наблизити термінологію до вікових особливостей дітей, а також сприятиме побудові міжпредметних зв’язків.
 
 
Загалом внесли зміни до програм з української мови, літературного читання, математики, інформатики, музичного мистецтва, образотворчого мистецтва, трудового навчання, фізичної культури, іноземних мов для загальноосвітніх та спеціальних навчальних закладів (англійська, німецька, французька та іспанська мови), природознавства, основ здоров’я та з предметів “Мистецтво” і “Я у світі”.
 
 
Найближчим часом до оновлених програм в МОН підготують нові вимоги до оцінювання досягнень учнів та нові методичні рекомендації. Ці зміни включатимуть виконання завдань олівцем для молодших класів, вчителі не писатимуть червоною ручкою, а система оцінювання молодших учнів враховуватиме вікові особливості дітей тощо.
У серпні для вчителів у кожній області відбудуться конференції, на яких, в тому числі, презентують та обговорять оновлені програми для 1-4 класів. Також відбудуться засідання методичних об'єднань вчителів початкової школи, де вони розбиратимуть усі оновлення і детально з ними ознайомляться. Таким чином, викладачі достеменно знатимуть про всі введені зміни.
 
 
Нагадаємо, що розвантаження навчальних програм для початкової школи – це спільний проект Міністерства освіти і науки України та відкритої он-лайн платформи Ed-Era.com, що відбувався за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Внесення змін відбувалося у декілька етапів, протягом двох широких обговорень програм на відкритій платформі вчителі, експерти, активісти та батьки залишили більше 8тис коментарів з пропозиціями змін до програм. Загалом, у широкому обговорені взяло участь більше 4тис учасників, за он-лайн конкурсом було відібрано 20 модераторів, що обробляли усі пропозиції та безпосередньо вносили зміни до програм.