Головний зміст

 
  29f483b467579085110241178933b937 Для юристів планують ввести єдиний зовнішній кваліфікаційний іспит, який після закінчення магістратури здаватимуть всі правники. Про це повідомили на сайті МОН.
Передбачається, що лише за результатами цього іспиту випускники зможуть отримати диплом та допуск до професійної діяльності. Ці питання обговорювали  на засіданні спеціально створеної робочої групи в МОН.
 
 
 
“Складання єдиного кваліфікаційного іспиту має стати першим кроком у доступі до професії. Тобто за результатами цього іспиту має оголошуватися конкурс на основні правничі професії: суддя, адвокат,  прокурор і нотаріус. Зараз для доступу до суддівської професії  є два іспити – відбіркові іспити та на відповідність кваліфікаційним вимогам. Так от, цей відбірковий іспит має замінити єдиний кваліфікаційний іспит. Наприклад, припустимо, що оцінювання проводитиметься за 100 бальною системою, і судді оголошують конкурс на заміщення посади судді і встановлюють, що на цей конкурс можуть подаватися ті випускники, що отримали за результатами кваліфікаційного іспиту не менше 90 балів. Так само порогові бали зможуть встановлюватись й на інші правничі професії”, - зазначила член робочої групи, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд. 
Планується, що успішне складання  кваліфікаційного іспиту стане перепусткою до посад в органах державної влади та місцевого самоврядування, де потрібна вища юридична освіта. 
Згідно з робочим варіантом концепції, заочна форма навчання для юристів має зникнути взагалі.