Головний зміст

lkjhgfjМіністерство юстиції передало функції реєстрації органам місцевого самоврядування, нотаріусам та акредитованим суб`єктам, що допомогло знищили монополію, передумови для хабарництва та покращити якість надання адміністративних послуг.

 

 

Про це повідомили в Мін'юсті на засіданні робочої групи щодо внесення змін до законодавства у сферах реєстрації бізнесу та нерухомості.

«Наразі завдяки цій реформі місцеві бюджети наповнилися сумою в понад 70 мільйонів гривень, кількість реєстраторів збільшилася з 2 тисяч до 10 тисяч. Новостворений інститут Комісія з питань розгляду скарг у сфері державної реєстрації активно протидіє незаконним захопленням приватної власності та доводить свою ефективність», - зауважив Павло Мороз.

Але для того щоб звести проблему рейдерства до мінімально можливого показника, необхідно впровадити ряд змін до законодавства.

На засіданні робочої групи дискусію викликало питання щодо звуження принципу екстериторіальності та позбавлення нотаріусів свідоцтва за неправомірні реєстраційні дії. В цілому експертне середовище переважно підтримало ініціативи Міністерства юстиції, а саме:

  • Нотаріально посвідчувати документи щодо переходу корпоративних прав
  • Надати право вибору громадянам отримати свідоцтво про право власності на об’єкт нерухомості  на бланку (дані про видачу такого свідоцтва мають бути внесені до Реєстру)
  • Посилити кримінальну відповідальність за рейдерство (заявника та реєстратора)
  • Ускладнити  процедуру відкриття нового розділу у Реєстрі нерухомості.