Головний зміст

 
code "15 серпня — перший день 60-денного терміну для подання електронних декларацій топ-посадовців до Національної агенції запобігання корупції.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
З юридичної точки зору, якщо онлайн-система не запрацювала рівно з опівночі 15 серпня, то це не означає, що вона провалилася чи її автоматично скасовано. Закон дає два місяці для першого етапу процесу відкритого декларування, і краще зробити його якісно",  - пише секретар Ради адвокатів України Павло Гречківський у своєму блозі для видання "Кореспонент".
 
 
 
Павло Гречківський наголошує, що обов'язок декларувати доходи для визначеного переліку осіб у державній владі та місцевому самоврядуванні наступив з понеділка, і технічна причина з сертифікацією захисту інформації, яка зробила стільки резонансу, не вплинула на факт набрання чинності нових правил.
 
 
"Скільки б скандалів не супроводжувало прийняття цього закону та його подальшу імплементацію, його юридична сила не залежить від інформаційних атак. Тим, хто має подати декларацію, варто вже починати інвентаризацію власних доходів та витрат, адже звітувати доведеться досить детально", - ідеться у блозі.
 
 
Водночас, Павло Гречківський наголошує на тому, що передбачена законом безпрецедентна відкритість даних декларацій може становити реальну загрозудля декларантів та зіграти проти позитивів реформи.
 
"Закон “Про запобігання корупції” передбачає, що подані декларації включаються до Єдиного державного реєстру декларацій, а НАЗК забезпечує відкритий цілодобовий доступ до нього. Не відображаються у відкритому доступі лише номер паспорта, ідентифікаційний код та повна адреса об’єктів, які наводяться в декларації. Тобто, в онлайн викладається величезний масив цінної інформації фінансового характеру про кожну конкретну особу, і цю інформацію може переглядати хто завгодно. Цілі використання такої інформацї можуть бути далекими від простої цікавості", - наголошує Павло Гречківський.
 
 
У таких умовах дані можут бути використані для тиску на державних службовців, суддів, депутатів, посадовців місцевого самоврядування.
 
 
"Боротьба з корупцією — велика і важлива тема, і вона прямо впливає на успіхи секторальних реформ, кредитоспроможність країни та міжнародний імідж. Декларування статків — важливий компонент антикорупційної політики, який необхідно реалізувати. Проте, держава, законодавець, створюючи правові інструменти в цій боротьбі, має врівноважено підійти до вимог про повну відкритість декларацій посадовців", - ідеться у блозі.