Головний зміст

 
910733f1c3dbdecbПро це заявив член комітету з охорони здоров'я Олексій Кириченко.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
«До жовтня ми зможемо винести закон на друге читання», - сказав він в ході прес-конференції в Києві.
 
Олексій Кириченко, який очолює робочу групу з підготовки законопроекту до другого читання, зазначив, що «від нардепів до законопроекту вже надійшло близько 100 сторінок поправок».
 
 
У той же час він підкреслив, що законопроект № 2386а-1, над яким ведеться робота, і який передбачається, зокрема, презумпцію незгоди на донорство, дозволить створити систему для розвитку трансплантології в Україні.
 
 
«Ми були авторами законопроекту, який містив презумпцію згоди, але через зал цей законопроект не пройшов. Вносити кардинальні зміни між першим і другим читанням можна, тому сьогодні ми не обговорюємо презумпцію згоди, але працюємо над питанням організації системи трансплантології таким чином, щоб вона раціонально функціонувала », - підкреслив депутат.
 
 
Він також зазначив, що цей законопроект «передбачає згоду (на трансплантації) хоча б одного з родичів, і це дасть лікарям можливість отримувати згоду».
 
 
Олексій Кириченко також зазначив, що система трансплантології, яка буде створена в результаті прийняття законопроекту, повинна буде «звести воєдино всі питання» і налагодити координацію між центрами, які можуть проводити забір і трансплантацію органів, а також створити реєстр реципієнтів.
 
 
«Зараз МОЗ не може відповісти на питання, скільки людей потребує трансплантації і в який саме», - сказав він.
 
 
Депутат підкреслив, що «на трансплантацію в Україні в 2016 році виділено близько 6 млн грн, в той час як на лікування за кордоном ми вже витратили 220 млн грн».
 
 
Як відомо, 21 квітня Верховна Рада прийняла за основу альтернативний законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів людини (№2386А-1), який передбачає презумпцію незгоди на трансплантацію.
 
 
 
 
Джерело: Судебно-юридическая газета