Головний зміст

300x900 147219920915 серпня 2016 року, вперше в історії України, почала працювати система електронного декларування доходів, витрат і майна вищих державних службовців, працівників правоохоронних органів та суддів.
 
 
 
 
 
 
 
 
Як відомо, за два дні до офіційного запуску реєстру Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації відмовилася видати сертифікат відповідності комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) реєстру декларацій, що фактично означало зрив його повноцінної роботи. Новою датою запуску призначили 1 вересня.
 
 
 
Своєю позицією в цьому питанні з «Судово-юридичної газетою» поділився заступник голови Вищого спеціалізованого суду з розгляду цивільних і кримінальних справ Станіслав Кравченко:
«У ВССУ ще ніхто з суддів поки не подавав електронну декларацію. Судді такі декларації обов'язково подадуть, але тільки тоді, коли система буде функціонувати належним чином. Головне, що суддю, як і будь-якого громадянина, цікавить, наскільки безпечно зберігається інформація в реєстрі. Щоб не вийшло так, що дані потраплять до якихось стороннім людям, які завтра прийдуть до нас в суд і зажадають віддати їм майно. Коли держава забезпечить безпеку системи, то ми, безумовно, декларації подамо.
 
 
Що стосується використання в суді недостовірної декларації з несертифікованого реєстру як докази правопорушення, то я згадую історію з роботою системи відеофіксації порушень ПДР. Тоді суди виносили безліч рішень, в яких зазначалося, що оскільки прилад несертифікованих, то його дані не можуть використовуватися як докази. Втім, що стосується декларацій, то питання їх оцінки повинен вирішуватися з урахуванням конкретних обставин в кожній справі. Але хотілося б, щоб на цей раз все було зроблено з урахуванням усіх необхідних положень, і проблема з реєстром була вирішена ».