Головний зміст

 
cghjkcghjk   25 серпня 2016 року в МОЗ України відбулася зустріч в.о. Міністра охорони здоров’я України Уляни Супрун з представниками Світового банку.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Сторони обговорили питання співпраці з імітаційного моделювання оподаткування тютюнових виробів (TaXSiM) та надходжень від податків на тютюнові вироби в Україні. Кошти від акцизного збору експерти Світового банку пропонують спрямувати на розвиток системи громадського здоров’я в Україні.
 
 
 
    Приклади дієвості моделі TaXSiM вони проілюстрували на пройденому досвіді інших країн. Наприклад, у Філіппінах за рахунок впровадження моделі з тютюну вдалось акумулювати 3,6 млрд дол. США і залучити їх для охоплення медичним страхуванням бідних громадян.
 
 
 
 
Експерти з питань охорони здоров’я Світового банку Патріціо Маркеза та Олена Дорошенко запропонували для МОЗ України зробити підрахунки, як вплине збільшення акцизного податку на тютюнові вироби і використання цих коштів для розвитку системи охорони здоров’я.
 
 
 
 
В.о. Міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун підкреслила, що в країні вже триває робота у цьому напрямку та подякувала за підтримку міжнародних партнерів. «Для зрушення з місця цього питання актуально отримати нові доведені дані для ґрунтовної аргументації підвищення збору від продажу тютюнових та алкогольних виробів та зробити їх цільовими», - підкреслила вона.
 
 
 
 
Кошти від збільшення акцизу можна було б спрямувати на інтервенції для розвитку первинної ланки медичної допомоги, а також для відшкодування вартості ліків, які запобігають серцево-судинним захворюванням, - вважає радник в.о. Міністра охорони здоров’я України Павло Ковтонюк.
 
 
 
 
Як повідомила начальник Управління громадського здоров’я МОЗ України Світлана Осташко, питання збільшення акцизу на алкоголь та тютюн обговорюється з Міністерством фінансів України тривалий час. Наглядне моделювання із визначенням основних переваг, на її думку, допоможе пришвидшенню консенсусу між відомствами у цьому питанні.
До кінця серпня спеціалісти Світового банку планують провести низку робочих зустрічей за участі фахівців Міністерства фінансів та Міністерства охорони здоров’я, аби розробити сценарії стосовно рішень Уряду про подальше збільшення акцизного оподаткування тютюнових виробів в Україні та спрямування їх на охорону здоров’я.