Головний зміст

1592330 вересня 2016 року набере чинності нова редакція Закону України «Про судоустрій та статус суддів» (далі – Закон), якою звужено повноваження Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Так, функції притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності і відсторонення суддів передано Вищій раді правосуддя.
 
 
 
 
 
 
Як зазначив у коментарі газеті «Юридична практика» заступник Голови Комісії Микола Патрюк, з 30 вересня 2016 року в компетенції ВККСУ залишаються питання добору суддів, обрахунку вакантних посад, кваліфікаційного оцінювання, надання рекомендацій для переведення судді в інший суд та інші «кваліфікаційні функції». Микола Васильович нагадав, що дисциплінарна функція згідно з положеннями Закону переходить до ВРП. «Тепер вся дисциплінарна практика щодо суддів буде закріплена за ВРП», – підкреслив він.
 
 
 
Також закцентовано увагу, що Перехідними і прикінцевими положеннями Закону заяви щодо поведінки суддів місцевих і апеляційних судів, отримані Комісією до набрання чинності Законом, передаються для розгляду у ВРП, якщо в день набрання чинності Законом не прийнято рішення про відкриття чи відмову у відкритті дисциплінарної справи. Микола Патрюк прокоментував, що до ВРП передаватимуться матеріали справ, які включатимуть в себе: скаргу, матеріали перевірки, здійсненої Комісією, та інші документи.
 
 
 
«Таких скарг наразі близько 13 тисяч. Останнім часом інтенсивність подачі скарг дещо знизилася. Можливо, це пов’язано з тим, що строк притягнення суддів до відповідальності зріс і становить три роки. А може, суспільство, знаючи про перехід дисциплінарних функцій до ВРП, чекає, щоб звертатися уже у належний орган», – припустив Микола Патрюк.
А тим часом Комісія повинна завершити відкриті провадження відповідно до законодавства, чинного на момент його відкриття. За словами Миколи Патрюка, на сьогодні незавершеними є 52 справи, значна кількість з яких вже виносилася на засідання, однак за ними оголошено перерву в зв’язку з неявкою судді. Комісія планує у вересні ці питання «закрити». З 30 вересня 2016 року скарги на суддів Комісією прийматися не будуть.