Головний зміст

 
fhfjcjteАМКУ завершив обговорення з громадськістю питань методології розрахунку штрафів та затвердив нові Рекомендаційні роз’яснення.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
На засіданні 9-го серпня 2016 року Комітет затвердив Рекомендаційні роз’яснення щодо застосування положень частин другої, п’ятої та шостої статті 52 Закону України «Про захист економічної конкуренції», частин першої та другої статті 21 Закону України «Про захист від недобросовісної конкуренції», що стосуються розрахунку штрафів.
 
 
Зміни стосуються, зокрема:
 
 
- підходу до розрахунку базового штрафу за порушення найбільшої, значної та помірної тяжкості. Так, для його визначення до початкового розміру штрафу застосовуються коефіцієнти, що враховують вплив порушення на суміжні ринки, соціальна значущість товару, а також рівень прибутковості діяльності, пов’язаної з порушенням;
 
- можливості надання порушником обґрунтованого розрахунку розміру неправомірно отриманої вигоди  та/або втрат (збитку) особи (осіб), чиї права порушено внаслідок вчинення відповідних порушень законодавства про захист економічної конкуренції, з метою розрахунку базового розміру штрафу.
 
 
Документ враховує коментарі, надані представниками  юридичних фірм, бізнесу та асоціацій після публікації проекту рекомендаційних роз’яснень та під час публічного обговорення, що відбулося 03.08.2016.
Комітет є послідовним у підході до цього питання. Його позиція залишається незмінною: штраф за антиконкурентні порушення має перевищувати незаконно отриманий прибуток та мати стримуючий ефект, при цьому не усуваючи суб’єкта господарювання з ринку чи позбавляючи його можливості конкурувати.