Головний зміст

37 mainЗакон “Про запобігання корупції”, відповідно до якого стартувала робота системи електронного декларування, має бути змінений в частині публічності інформації, наданої декларантами.
Про це секретар РАУ, член Вищої Ради юстиції Павло Гречківський заявив в ході інтерв'ю ТРК “Україна”.
 
 
 
 
 
 
“Закон “Про запобігання корупції”, звичайно він потрібний. У всьому світі всі держави борються з корупцією через право, тобто через прийняття відповідного закону. Цим шляхом пішла і наша держава, але питання в тому, що Україна є першою державою, де безпрецедентно відкривається інформація про нерухомість та все цінне рухоме майно. Дані є в Інтернеті, і кожний, відповідно до ч. 1 ст 47 закону, може не тільки переглянути інформацію, а в будь-якому форматі роздрукувати її, копіювати і використовувати”, - вважає Павло Гречківський. За законом, не відображаються онлайн лише паспортні дані, ідентифікаційний код та адреса.
 
 
 
Секретар РАУ вказує на ризик, який полягає в тому, що цією інформацією будуть користуватися рейдери чи грабіжники, як у недавньому випадку з розбійним нападом на будинок судді Вищого спеціалізованого суду. “Грабіжники можуть помститися за якесь рішення судді чи прокурору, чи якомусь чиновнику, якщо він не зробив того, чого хотілося певній особі; можуть залякувати особу, яка займає відповідальну державну посаду і вимагати певне рішення погрозами. Держава повинна захисти ти тих людей , які на неї працюють”, - переконаний Павло Гречківський.
 
 
 
Пов”язані з таким підходом загрози можуть перекреслити як цілі судової реформи, що передбачає мінімізацію політичного тиску, так нової кадрової політики після Майдану, яка направлена на залучення у державне управління людей з успішним професійним досвідом, в тому числі в бізнесі.
 
 
“На сьогоднішній день ці нові люди приходять працювати в мінус собі, вони не приходять працювати за зарплату чиновника. Скільки представників української діаспори працюють сьогодні, молодих людей, які створили бізнес? Вони повністю себе віддають. Якщо держава вимагає, в тому числі від таких людей, заповнювати таку форму декларації, це добре, але чи потрібно вивішувати в загальний доступ усе”, - каже Павло Гречківський.
 
 
Секретар РАУ висловив сподівання, що до закону будуть внесені зміни, які забезпечать захист декларантів. “Електронне декларування обов'язково потрібне, це метод боротьби з корупцією, але я глибоко переконаний, що потрібно вносити зміни стосовно публічності деяких розділів цієї декларації”, - вважає Павло Гречківський. Окрім того, на його думку, такі зміни мають включити і відповідальність за розголошення інформації, яка матиме обмежений доступ. У відкритому режимі, на його думку, мають залишитися інформація про нерухоме майно, транспорт, корпоративні права та благодійні внески.