Головний зміст

cystuydftyj5 вересня 2016 року відбулася зустріч Голови Вищої ради юстиції Ігоря Бенедисюка із директором представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунером.  Про  це повідомляє прес-служба ВРЮ.
 
 
 
 
 
 
Сторони обговорили основні зміни, на які очікує судова система України у результаті проведення судової реформи, зокрема і щодо створення Вищої ради правосуддя, удосконалення дисциплінарних процедур тощо, а також обмінялися думками з приводу ключових проблемних питань у діяльності вітчизняного правосуддя. 
«На мою думку, належне відправлення правосуддя є одним із наріжних каменів української системи цінностей, це є важливим фактором для створення умов для залучення інвестицій розвитку економіки заради громадян України і зміцнення країни перед зовнішніми загрозами та факторами, – зазначив під час зустрічі директор представництва Європейського банку реконструкції та розвитку в Україні Шевкі Аджунер. – Хочу висловити нашу глибоку повагу до української судової системи і її незалежності. Жодна система не є ідеальною, в будь-якій системі виникають певні речі, які працюють не досить належно, і якраз наша відповідальність і наше завдання звертати на це увагу».
Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк ознайомив учасників зустрічі із результатами останнього року роботи Вищої ради юстиції у новосформованому складі. «Наша діяльність спрямована на те, щоб судова система України стала більш відкритою, а рішення – справедливими і прогнозованими», – сказав Голова ВРЮ, зауваживши, що зміни в судовій системі країни направлені сьогодні насамперед на підвищення незалежності суду, позбавлення його від політичного впливу, впровадження конкурсних процедур у всі етапи кар’єри судді, електронного судочинства та ін., що вже у найближчому майбутньому сприятиме покращенню інвестиційного клімату в Україні. Голова ВРЮ також зауважив, що без оновлення судової системи, без початку роботи суду на нових принципах, якісних змін у роботі українського правосуддя не відбудеться. І.Бенедисюк нагадав, що за останній рік роботи ВРЮ внесла подання про звільнення з посад з різних підстав понад 1200 суддів, вказавши, що важливим етапом судової реформи та Вищої ради правосуддя, яка буде створена в Україні відповідно до змін до Конституції України в частині правосуддя, що набудуть чинності 30 вересня 2016 року, буде формування на конкурсній основі нового Верховного Суду (а згодом і апеляційних та місцевих судів), який зможе гарантувати прийняття справедливих рішень.
«Хочу вас запевнити, що ми робитимемо все, щоб відновити баланс справедливості в судовій системі, в тому числі і стосовно іноземних інвесторів, аби ви повірили, що в Україні можна працювати і заробляти чесно», – сказав Голова ВРЮ.
Учасники зустрічі обговорили і напрями технічної допомоги Вищій раді юстиції у процесі реалізації завдань судової реформи.
Від Європейського банку реконструкції та розвитку участь у зустрічі також взяли: головний юридичний радник Віктор Антонов, партнер судової практики юридичної фірми «Redcliffe&Partners» Сергій Гришко, перекладач Максим Чеботарьов. Від секретаріату ВРЮ – начальник відділу взаємодії зі ЗМІ Оксана Лисенко, начальник відділу міжнародного співробітництва Владислав Гуртенко та головний спеціаліст відділу Дар’я Богатчук.