Головний зміст

sfsff6 вересня 2016 року у Національній школі суддів пройшла  міжнародна конференція на тему “Адміністративна юстиція в Україні: досягнення та перспективи”.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Захід був організований Вищим адміністративним судом України, Асоціацією адміністративних суддів, Асоціацією податкових радників, Асоціацією адвокатів України  та платформою Taxlink.
 
 
 
Учасниками конференції  були Генеральний секретар Європейської Асоціації Адміністративних Суддів,  Генеральний Секретар Європейської Мережі Суддівських Тренінгів, судді адміністративних судів Німеччини та Австрії, судді адміністративних судів України, науковці та експерти-практики.
 
 
 
Тематично конференція була зосереджена на обговоренні національного та європейського досвіду реформи адміністративної юстиції,  шляхів реформування адміністративного судочинства в Україні.
 
Ректор Національної школи суддів України Микола Оніщук у своєму виступі зупинився на напрямках розвитку адміністративної юстиції в контексті конституційних змін до правосуддя, що відбулися та Закону України “Про судоустрій і статус суддів”, який набере чинності 30 вересня цього року.
 
 
 
Ректор наголосив, що адміністративним судам відводиться особлива роль у захисті прав і свобод людини. Адміністративна юстиція є цілісною системою, тому ті зміни, які внесені в закон і Конституцію, не похитнули цю цілісність - підкреслив Микола Оніщук.
 
 
 
Разом з тим, зі вступом в силу змін до Закону “Про судоустрій і статус суддів”, сьогодні важливо  обговорити ті зміни, які очікуються. Звертаючись до проблем формування єдиної судової практики на рівні касацій, ректор зауважив, що не потрібно обходити стороною питання щодо існуючих проблем з забезпеченням єдності судової практики у судах адміністративної юрисдикції. Нова структура Верховного Суду не дозволить роглядати таку кількість справ, які є на сьогодні, крім того, сформуються нові передумови і завдання для функціонування касаційного суду при розгляді адміністративних спорів. Тому особливо важливо звернути увагу на очікуванні зміни в процесуальному законодавстві, адже від них значною мірою залежить реалізація судової реформи – зазначив Микола Оніщук.
 
 
 
Ректор також звернув увагу на необхідність встановлення відмінного від загальних судів порядку доступу до професії судді адміністративного суду, відповідні вікові та кваліфікаційні цензи, особливості його статусу .
Тож робота над завданнями щодо розвитку адміністративної юстиції має суттєво вплинути на стан справ у сфері захисту прав людини - резюмував Микола Оніщук.