Головний зміст

images 18 7 вересня, Верховна Рада прийняла у цілому Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених».
 
 
 
 
 
 
 
Документ забезпечить урегулювання питань, пов’язаних із впровадженням в Україні пробації, унормує процес відбування покарань, не пов’язаних з позбавленням волі та підвищить правову захищеність осіб, засуджених до таких видів покарань.
 
 
За словами Першого заступника Міністра юстиції Наталії Севостьянової, прийняті законодавчі зміни забезпечать реформування пенітенціарної системи, яку запустив Мін’юст.
 
 
«Завдяки прийняттю цього закону ми можемо дати старт одній з головних новацій реформи пенітенціарної системи – запровадженню системи пробації. Це дасть можливість нашій системі відбування покарань відійти від репресивних методів радянської доби та створити умови для нормального повернення ув’язнених до життя у суспільстві», - зазначила вона.
 
 
 
Вона переконана: ефективна робота спеціалістів системи пробації із засудженими допоможе українцям, які зробили помилку, подолати агресію, знайти роботу та своє місце у суспільстві. А значить, мінімізує кількість повторних вчинень злочинів.
 
 
 
«Ми вже запровадили систему пробації в рамках пілотного проекту для неповнолітніх. Результат нас вразив. 99% малолітніх правопорушників не вчинили повторних правопорушень. Це той результат, який наблизить нашу пенітенціарну систему до європейських стандартів, де головним є виправлення людини, яка зробила помилку», - заявила Наталія Севостьянова.
 
 
 
Закон на практиці дає можливість впровадити в Україні пробацію як систему наглядових та соціально-виховних заходів, які застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених.
 
 
 
Документ також конкретизує порядок та умови відбування покарання у виді обмеження та позбавлення волі, усуває розбіжності між нормами Кримінально-виконавчого кодексу України, встановлює кримінальну відповідальність за ухилення від відбування деяких покарань та гуманізує кримінально-виконавче законодавство.