Головний зміст

 
poiuuУ ВРУ зареєстровано проект Закону про внесення змін до статті 5 Закону України "Про судовий збір" (щодо звільнення від сплати судового збору при розгляді трудових спорів).
 
 
 
 
 
 
 
 
Ініціатори законопроекту зазначають, що у зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо сплати судового збору» від 22 травня 2015 року № 484-VIII (далі - Закон № 484) істотно змінено перелік суб’єктів, які відповідно до статті 5 Закону України «Про судовий збір» звільняються від сплати судового збору під час розгляду справи у суді.
 
 
 
 
Зокрема Законом № 484 скорочено пільгову категорію справ, за якими позивачі звільнялись від сплати судового збору. Якщо раніше судовий розгляд трудових спорів, що виникали між працівником і роботодавцем, здійснювався без  сплати судового збору, то з прийняттям Закону № 484  від сплати судового збору звільняються лише справи про поновлення на роботі та стягнення заробітної плати. 
 
 
 
 
Отже, наслідком прийняття Закону № 484-VIII працівника позбавлено права в судовому порядку захистити свої права у разі виникнення спору з інших трудових відносин, наприклад у разі притягнення його до дисциплінарної або матеріальної відповідальності, встановлення випробувального строку, безпідставного переведення на іншу роботу, доручення виконання роботи, не передбаченої трудовим договором, тощо.
 
 
 
Тому законопроектом пропонується внести зміни до ст.5 ЗУ «Про судовий збір», виклавши пункт 1 частини першої в такій редакції:
«позивачі - у справах щодо трудових спорів, що виникають між працівником і роботодавцем».