Головний зміст

jkiuКСУ почав розгляд справи про відповідність Конституції України урядової постанови від 22.08.1996 № 992 про Порядок працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Як зазначається в поданні, згідно з цим Порядком працевлаштування випускників вузу, що навчалися за спеціальностями медичного профілю, зобов'язані відпрацювати не менше 3 років у напрямку, а в разі відмови приступити до роботи зобов'язані відшкодувати в держбюджет вартість навчання і компенсувати всі витрати.
 
 
На думку нардепів-ініціаторів подання, Костянтина Яринич та Ірини Сисоєнко, обов'язковість такої відпрацювання або відшкодування вартості навчання випускником порушує конституційне право на працю, який вільно обирається випускником або на який випускник вільно погоджується (ст. 43 Конституції). Зокрема, порушується право на безоплатність вищої освіти в державних і комунальних навчальних закладах (ст. 55). Також дана норма суперечить зобов'язанням держави скасувати обов'язкову працю і не вдаватися до будь-якій формі як методу мобілізації і використання робочої сили для потреб економічного розвитку (ст.1 Міжнародної Конвенції про скасування примусової праці № 105).
 
 
 
 
Нардепи зазначають, що Кабмін давно повинен привести свої нормативні акти у відповідність до Закону про освіту. «Конституційний Суд України повинен визнати деякі положення постанови КМУ № 992 неконституційними і відновити порушене право випускників медичних вузів» - впевнена Ірина Сисоєнко.