Головний зміст

nabu logoДо кінця вересня Національне антикорупційне бюро України планує скерувати до суду низку проваджень щодо корупціонерів, після чого загальна кількість обвинувальних актів сягне 40.
 
 
 
 
 
 
 
Про це під час прес-брифінгу повідомив директор НАБУ Артем Ситник.
 
 
Водночас він висловив сумнів щодо швидкого розгляду цих справ судами.
 
 
«Якщо і в наступних провадженнях, які Бюро скеровуватиме до суду, ми спостерігатимемо такий же «прогрес», як і у тих, що вже розглядаються, ефективність діяльності НАБУ зводитиметься до мінімуму та піддаватиметься критиці», – підкреслив Артем Ситник.
 
Він переконаний, створення Спеціалізованого антикорупційного суду зможе вирішити цю проблему і значно пришвидшити розгляд проваджень щодо корупції. Директор НАБУ нагадав, що ініціативу зі створення Спеціалізованого антикорупційного суду підтримали Комісар із питань європейської політики сусідства та перемовин із розширення Йоганнес Ган та міністр закордонних справ Данії Крістіан Єнсен.  
 
 
«Кримінальні корупційні провадження, які розслідує НАБУ, а також ті, які розслідує Генеральна прокуратура України (там теж немало резонансних справ), повинні дійти не тільки до стадії передачі до суду, а й по них мають бути винесені вироки. Це засвідчить, по-перше, що в Україні є справедливе покарання, по-друге, дозволить повернути вкрадені кошти до бюджету. Наразі з цим є проблеми, вирішити які допоможе Спеціалізований антикорупційний суд», – заявив Артем Ситник.
 
 
Нагадуємо, для створення Вищого антикорупційного суду Верховна Рада України має ухвалити відповідний закон. Після того Закон «Про судоустрій і статус суддів» дає 12 місяців на утворення ВАКСУ. Ініціативу спеціалізованого суду підтримали європейські політики.