Головний зміст

1aaf293aacf0c6b8c6e32b2cf724de1aПротягом січня-серпня поточного року органами ДФС під час проведення документальних планових та позапланових перевірок суб`єктів господарювання, які виплачували заробітну плату та інші доходи фізичним особам, порушення податкового законодавства встановлено в 61 відс. перевірених платників.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Про це розповів директор Департаменту податків і зборів з фізичних осіб ДФС Павло Дроняк.
 
 
За його словами, порушникам донараховано до сплати до бюджетів близько 322 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб, 66 млн. грн. єдиного внеску та понад 8 млн. грн. військового збору.
 
 
«Як свідчить практика роботи фіскальних органів, низка несумлінних керівників підприємств завдають збитків державі, нехтуючи вимогами законодавства. Зокрема, виплачуючи заробітну плату працівникам, посадові особи підприємств своєчасно не перераховують до бюджету податок на доходи фізичних осіб. Крім того, вони використовують працю неоформлених найманих працівників, які отримують зарплату «у конвертах» без жодних відрахувань до бюджетів», – зазначив Павло Дроняк.
 
 
Так, наприклад, під час перевірки комунального підприємства Чернівецької області було встановлено, що посадовці при виплаті заробітної плати своїм працівникам невчасно перерахували до бюджету 3,2 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб. Подібне порушення зафіксовано й на іншому підприємстві, керівники якого затримали сплату податку на суму 4 млн. грн.
 
 
За свої махінації порушникам довелося сплатити не лише заборговані суми податків, а й штрафні санкції та пеню: 2,7 млн. грн. – першому підприємству та 2,1 млн. грн.. – другому. Посадових осіб зазначених підприємств притягнуто до передбаченої законом відповідальності.
 
 
Посадовець також розповів, що з початку року за рахунок вжитих практичних заходів було виявлено близько 105 тис. найманих осіб, праця яких використовувалась роботодавцями без укладання трудових угод та без сплати податку та єдиного внеску. До бюджетів сплачено понад 32 млн. грн. податку на доходи фізичних осіб та понад 36 млн. грн. єдиного внеску.
 
 
Крім того, до державної реєстрації залучено близько 37 тис. громадян, які здійснювали підприємницьку діяльність без реєстрації. До бюджету додатково сплачено понад 17 млн. грн. податків.