Головний зміст

0001 c3729e70 558f7737 7eb4 42704d6c Відповідним документом, серед іншого, передбачається передача повноважень Верховної Ради України щодо процесу обрання суддів на посади безстроково до Вищої ради правосуддя.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
З метою забезпечення стандарту незмінюваності суддів як однієї з гарантій незалежності пропонується скасувати інститут "призначення судді на посаду вперше" (п'ятирічний, так званий "випробувальний", термін для суддів) та передбачити, що судді обійматимуть посади безстроково. Зазначене не стосується суддів Конституційного суду України.
 
 
 
 
Згідно із документом, призначення на посаду судді здійснюватиметься Президентом України за поданням Вищої ради правосуддя. Повноваження щодо звільнення суддів та їх переведення з одного суду до іншого передаються Вищій раді правосуддя. Запропоновано також зміни щодо основ конституційно-правового статусу судді.
 
 
 
 
Так, на посаду судді може бути призначений громадянин України не молодший тридцяти та не старший шістдесяти п'яти років, який має вищу юридичну освіту і стаж професійної діяльності у сфері права щонайменше п'ять років, є компетентним, доброчесним та володіє державною мовою. При цьому вимога щодо компетентності охоплюватиме не лише професійний аспект, а також інші аспекти – зокрема особистий, соціальний тощо. 
 
 
 
 
Передбачено, що суддю не може бути притягнуто до відповідальності за ухвалене ним судове рішення, за винятком вчинення злочину або дисциплінарного проступку. Щодо дій, не пов'язаних із виконанням суддівських функцій, суддя нестиме юридичну відповідальність у загальному порядку. У той же час документом передбачається збереження права парламенту висловлювати недовіру Генеральному прокурору України. Крім того, одночасно зі змінами до Конституції України щодо правосуддя вводиться в дію закон "Про судоустрій і статус суддів".