Головний зміст

suyarkoОсновна проблема комунікацій вітчизняних судових органів та засобів масової інформації полягає в тому, що ці дві сторони не можуть знайти спільної мови між собою.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Таку думку висловила Тетяна Суярко, суддя Господарського суду Харківської області, під час сесії V Судового форуму, присвяченої питанням взаємодії судової влади та медіа.
 
 
«Ми говоримо різними мовами (суди та ЗМІ), але ми намагаємося зрозуміти один одного: суддя, якому законодавством відведено певний час для розгляду справи, який повинен детально проаналізувати норму права, ретельно встановити обставини справи, і журналіст, - якому потрібно оперативно, дуже швидко подати інформацію. Крім того, сьогодні таку інформацію потребують лише емоційно-офарбовану. Всі ми знаємо правило п’яти «С»: смерть, страх, сенсація, сміх, секс. Це найтоповіші теми, які завжди цікаві. А надто, якщо це комерційні ЗМІ, - ці теми вони зможуть продати», - каже Суярко.
 
При цьому суддя додає, що взаємовідносини суди-ЗМІ активно змінюються з акцентом на налагодження. «Ми змінюємося. Судова система і ЗМІ ще 2-3 роки тому і сьогодні – це різні теми. Сьогодні створено інститут суддів-спікерів, я впевнена, що через деякий час ми побачимо результати. Крім того, існують посади прес-секретарів в судах. Подекуди їх обов’язки виконують помічники суддів, вони суміщають роботу: виконують обов’язки прес-секретаря та помічника судді. Крім того, є прес-служби ВРЮ, ВККС, вищих спецсудів», - констатує юрист.
 
Разом з тим, Суярко відзначає, що наразі відсутній єдиний центр, котрий регулював би комунікації судів та ЗМІ, але одразу ж оптимістично додає, що зі змінами до Конституції, які прийняті та невдовзі набудуть чинності, такий єдиний центр з’явиться. «Це буде Вища рада правосуддя. Її створення дасть нову віху і виведена на новий рівень взаємовідносин судів та ЗМІ», - оптимістично зазначає вона.
 
 
Щодо можливого виходу із ситуації, що склалася,суддя називає своєрідний компроміс між суддями та журналістами.«Судді постійно навчаються, і ми просимо та вимагаємо цього від журналістів. Ми вчимося розрізняти, що таке прес-реліз, що таке прес-кіт, що таке піраміда, і ми також просимо, щоб журналісти, які працюють у судовій тематиці, також підвищували свій рівень», - резюмує суддя.