Головний зміст

hoz sudЗвернення до Президента України, органів законодавчої та виконавчої влади України, прийняте на спільних позачергових зборах суддів Одеського апеляційного господарського суду та господарського суду Одеської області з приводу подій, що мали місце у приміщенні судів 05.10.2016 року:
 
 
 
 
 
 
 
 
05 жовтня 2016 року в ході судового засідання по справі про банкрутство ПАТ «Одеський нафтопереробний завод» групою невідомих осіб, які представлялись громадськими «активістами», вчинено фізичний напад на суддів із застосуванням хімічної рідини, що потрапила на обличчя суддів, у тому числі в очі. Також пошкоджено майно суду, що перебуває у залі судового засідання.
 
 
 
Вказані протиправні дії під час їх вчинення та після зриву судового засідання супроводжувались  вигуками різноманітних гасел, ненормативною лексикою, іншими діями, вчинення яких в приміщенні суду є відкритим нехтуванням встановленим порядком поведінки, проявом неповаги до суду та ігноруванням права інших громадян на доступ до правосуддя.
Через 10 хвилин після вчинення протиправних насильницьких дій з боку громадських «активістів» надійшло повідомлення про мінування будівлі судів, внаслідок чого припинилася робота судів і здійснювалась повна евакуація відвідувачів, суддів і працівників апарату судів.
 
 
 
Таким чином, робота Одеського апеляційного господарського суду та господарського суду Одеської області, які знаходяться в одній будівлі, в звичайному режимі державного органу з відправлення правосуддя внаслідок протиправних насильницьких дій громадських «активістів» стала неможливою. Судові засідання не могли проводитись в умовах  неприхованого агресивного тиску на суд як на державну установу, під впливом якого діяльність суддів з відправлення правосуддя не може відповідати вимогам безсторонності, об’єктивності та законності.
 
 
 
Описані обставини  зумовили необхідність скликання та проведення спільних позачергових загальних зборів суддів Одеського апеляційного господарського суду та господарського суду Одеської області 05 жовтня 2016 року, на яких було прийнято рішення про припинення проведення судових засідань суддями обох судів. При цьому, судді та апарат судів поза межами судових засідань продовжили працювати у звичайному режимі.
 
 
 
Отже, незважаючи на те, що наразі безпека суддів належним чином гарантована законодавством України, як того вимагає пункт 11 Основних принципів незалежності судових органів, схвалених резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, стан реалізації цієї  базової засади функціонування судової системи залишається критичним.
 
 
Подібні факти набули системного характеру, що свідчить про відверто нігілістичне ставлення окремих верств суспільства  до виконання вимог Конституції та законів України щодо незалежності судової влади.
 
 
Так, 25 квітня 2016 року за годину до початку робочого дня великою кількістю представників «громадськості» був заблокований центральний вхід в будівлю суду і виходи з нього по периметру будівлі. Відповідальним працівником суду був викликаний наряд патрульної поліції. До огорожі перед центральним входом до суду, металевим ланцюгом за допомогою замка був прикутий сміттєвий бак з ганебним написом. Були пошкоджені центральні вхідні скляні двері в будівлі суду, вибито скло з обох частин двері. Всі дії відбувалися в присутності поліцейських, які не реагували на правопорушення і не вживали жодних заходів для їх припинення.
 
 
Отримавши запевнення в безпечному проході до будівлі суду, суддя в супроводі представників поліції намагався потрапити до суду, проте група «активістів» заблокувала вхід до суду і облила хімічною рідиною його і осіб, що знаходилися поряд з ним.
 
 
Рідина потрапила в слизову оболонку очей судді, викликавши хімічний опік. Суддя був госпіталізований. Дані події сталися внаслідок повної бездіяльності співробітників поліції, які не вчинили жодних заходів щодо забезпечення правопорядку та затримання винних осіб. Разом з тим,  охорона будівлі судів взагалі не здійснюється.
У відношенні до іншого судді господарського суду Одеської області  з метою перешкоджання розгляду справи, суддю заблокували в його оселі. Громадські «активісти» пошкодили транспортний засіб та житловий будинок, в якому мешкає суддя та його родина.
 
 
 
Відсутність належного та адекватного реагування на подібні факти спричинила формування в суспільстві та певному середовищі уявлення про вседозволеність та  безкарність дій, що  вчиняються по відношенню до суддів з метою залякування та досягнення певних  протиправних цілей в інтересах окремих осіб.
 
 
 
Міжнародні стандарти формування та функціонування судових органів і статусу суддів, Основні принципи незалежності судових органів, схвалені резолюціями Генеральної Асамблеї ООН, рекомендації Комітету Міністрів Ради Європи визначають, що безпека суддів має належним чином гарантуватися законом, захист прав та інтересів суддів у зв’язку зі здійсненням ними правосуддя є невід’ємною складовою принципу незалежності суду.
 
 
 
Неодмінна умова забезпечення незалежності судді – його захист. Суддя буде незалежним, якщо він об’єктивно матиме можливість використовувати максимально повний комплекс законних превентивних засобів для захисту себе та близьких йому осіб. Саме внаслідок захищеності суддя матиме волю та стійкість протистояти тиску, якщо такий і буде.
Будь-який незаконний вплив на суддю, погрози, психологічний тиск, вияв неповаги до судді чи фізична розправа, не кажучи вже про вбивство, формально спрямований на суддю як на людину, але за своєю правовою природою є нічим іншим, як прямим порушенням конституційного принципу незалежності суду, що явно нівелює одну з основних демократичних цінностей України як правової держави.
 
 
 
Поки тиск на суддів буде залишатися без належного реагування з боку правоохоронних органів, поки держава не поставить для себе у пріоритети безпеку суддів, незважаючи на всі позитивні моменти, що передбачені змінами до Конституції та імплементаційним законом та позиціонуються як спрямовані на відновлення довіри – довіри до судів не буде, адже кожен громадянин нашої держави буде розуміти для себе, що на суд тиснуть. І у нього не буде впевненості у тому, що коли настане його день у суді – переможе сила права, а не право сили.
 
Звернення з проханням вжити заходів до забезпечення задекларованих нашою державою на підставі європейських стандартів належних умов для здійснення правосуддя надіслано відповідно до рішення спільних позачергових зборів суддів Одеського апеляційного господарського суду та господарського суду Одеської області від 05.10.2016 року Президенту України, Прем’єр-міністру України, комітету Верховної ради України з питань правової політики та правосуддя, Генеральному прокурору, Міністру внутрішніх справ України, Голові Служби безпеки України.
 
 
 
 
Голова Одеського апеляційного господарського суду                                                                       Н.С. Морщагіна
Голова господарського суду Одеської області                                                                                     В.С. Петров