Головний зміст

15753 1 largeВ четвер, 27 жовтня, Конституційний Суд України у формі письмового слухання почав розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень частин третьої, десятої статті 133 Закону України „Про судоустрій і статус суддів“ у редакції Закону України „Про забезпечення права на справедливий суд“.
 
 
 
 
 
 
 
 
Нагадаємо, що дані положення передбачають, що посадовий оклад судді місцевого суду  встановлюється в розмірі 10 мінімальних заробітних плат та що суддя, який не здійснює правосуддя (крім випадків тимчасової непрацездатності, перебування судді у щорічній оплачуваній відпустці), не має права на отримання доплат до посадового окладу.
 
 
Верховний Суд України обґрунтовував своє подання тим, що вказані положення порушують гарантії незалежності суддів у частині належного матеріального забезпечення державою рівня суддівської винагороди й неможливості зменшення її розміру, а також не відповідають принципу правової визначеності, „основу якого утворює ідея передбачуваності (очікуваності) суб’єктом відносин визначених правових наслідків“.
 
 
Суд завершив дослідження матеріалів справи на відкритому пленарному засіданні і продовжить розгляд на одному з наступних пленарних засідань.
Крім цього, КСУ на закритій частині пленарного засідання продовжив розгляд справи за конституційними поданнями ВСУ щодо відповідності Конституції України (конституційності) пункту 6 частини першої, пунктів 2, 13 частини другої, частини третьої статті 3 Закону України „Про очищення влади“, 47 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частин третьої, шостої статті 1, частин першої, другої, третьої, четвертої, восьмої статті 3, пункту 2 частини п’ятої статті 5, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону та Верховного Суду України щодо відповідності Конституції України (конституційності) частини третьої статті 1, пунктів 7, 8, 9 частини першої, пункту 4 частини другої статті 3, пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень цього закону.
 
 
В даному поданні депутати оскаржують норми закону про заборону колишнім вищим посадовим особам часів президента Віктора Януковича протягом 10 років займати посади, щодо яких здійснюється люстрація. Також це стосується заборон для правоохоронців, які затримували активістів, керівництва Комуністичних партій СРСР і України і негласних агентів КДБ. Депутати також вважають неконституційною норму про перевірку достовірності інформації про майно. Ініціатори подання також відзначають, що ряд положень цього закону порушує права і свободи державного службовця і здійснює дискримінацію громадян за політичними та професійними ознаками.
 
 
Проте розгляд даного питання завершений не був. Вирішено продовжити розглядати цю справи на одному з наступних пленарних засідань.