Головний зміст

15923Вчора, 7 листопада 2016 року, у Вищому спеціалізованому суді України з розгляду цивільних і кримінальних справ відбулася зустріч робочої групи з питань впровадження пробації в Україні за участю норвезьких колег, - інформує ВССУ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Нагадаємо, що Міністерство юстиції України та Міністерство юстиції і громадської безпеки Королівства Норвегія підписали Угоду про співробітництво в процесі впровадження пробації в Україні. Документ передбачає підтримку з боку норвезької сторони проекту технічної допомоги «Повномасштабне впровадження пробації в Україні». Метою проекту є підтримка впровадження в Україні повноцінного інституту пробації, що базується на міжнародно-правових стандартах прав людини.
 
 
 
 
 
Під час заходу розглянули проблематику впровадження Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення виконання кримінальних покарань та реалізації прав засуджених».
 
 
До складу робочої групи увійшли судді ВССУ; голова проекту, радник з питань юстиції Посольства Королівства Норвегія в Україні Тоніє Мейнік, експерт проекту, суддя Даг Братолє, експерт з питань пробації Віллі Гіл, координатор проекту Дмитро Лоза та представники Міністерства юстиції України.
 
 
Під час зустрічі Віллі Гіл, який має значний досвід роботи в системі пробації та останні три роки працював з аналогічною місією у Молдові, презентував проект, спрямований на підтримку з боку норвезької сторони повномасштабного впровадження пробації в Україні. Зокрема, він зазначив, що у рамках проекту заплановано спільну роботу над законодавчими ініціативами, проведення консультацій, тренінгів для працівників тощо. За словами експерта, у співпраці з Міністерством юстиції України буде створено Модельний офіс пробації у Харкові, а також планується визначити пілотний суд, на базі якого здійснюватиметься робота.
 
 
Як наголосила Валентина Щепоткіна, впровадження повноцінного інституту пробації в Україні дозволить напрацювати належні механізми роботи з особами, які притягуються до кримінальної відповідальності, обрати необхідну міру покарання, а також сприятиме адаптації осіб, звільнених із місць позбавлення волі, до життя в суспільстві.
 
 
Реалізація ініціатив проекту, особливо після прийняття Закону України «Про пробацію», є важливим стартом, адже на даний час інститут лише почав працювати, а тому існує велика кількість питань, які потребують вирішення та практичного узгодження.
 
 
У ході зустрічі сторони підкреслили важливість переходу від карального до реабілітаційного підходу в пенітенціарній системі України, а також взаємодії всіх учасників цього процесу – суддів, прокурорів, адвокатів та співробітників пенітенціарних установ.