Головний зміст

0 k 759Міністерство юстиції пропонує Національному агентству з питань запобігання корупції привести текст рішення про затвердження порядку перевірки факту подачі декларацій до вимог закону. Оскільки в даному рішенні прописано часові рамки, яких може бути недостатньо для перевірки державними органами понад 100 тисяч декларацій.
 
 
 
 
 
 
 
 
У понеділок, 7 листопада, пізно ввечері Міністерство юстиції отримало для реєстрації текст порядку перевірки факту подачі декларацій державними органами та відповідне рішення НАЗК про його затвердження. Як вказано на офіційному сайті, Мін’юст не має жодних претензій до тексту самого порядку. Однак, рішення, яким НАЗК затвердило вищезгаданий документ, містить спеціальну норму, згідно з якою строк перевірки факту подачі електронних декларацій за 2015 рік державними органами почався з моменту закінчення строку подачі декларації, тобто з 31 жовтня.
 
Таким чином, до Міністерства юстиції на державну реєстрацію був поданий документ, який передбачає проведення перевірки у строк, відлік якого почався ще до подання документу на реєстрацію до Мін’юсту. Відповідно, вже до наступної п’ятниці всі органи державної влади мають перевірити факт подачі понад 100 тисяч декларацій. На переконання Мін'юсту, вказівка строку, який на момент подачі електронних декларацій вже почав спливати, є порушенням закону та обмеженням прав державних органів влади. Аби уникнути такої ситуації, Міністерство юстиції пропонує змінити спеціальну норму у відповідному рішенні НАЗК та визначити, що відлік строку перевірки факту подачі декларацій має розпочатися з моменту набуття чинності даного рішення. У такому випадку державні органи отримають розумний та достатній строк для проведення перевірки. Дане формулювання буде юридично чистим і таким, що відповідає законодавству України.