Головний зміст

4titulНа Вінницькому форумі продовжується жвава дискусія в якій активну участь приймають і судді Київського районного суда м.Одеси. Вони також є авторами концепції «електронний суд».
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Розпочав виступ Голова суду Сергій Чванкін, який зазначив що: «Запровадження проекту "Електронний суд" - це перш за все командна робота. Судді Київського районного суду м.Одеси їздили до Молдови, де даний проект вже успішно працює ,та вирішили перейняти цей позитивний досвід».
 
 
 
0709 o
 
 
 
Вступивши в діалог, Оксана Куриленко звернула увагу на плідну співпрацю в рамках проекту з іншими органами державної влади а саме: нотаріатом, міграційною службою, прокуратурою, виконавчою службою. Суддя висловила надію , що цей проект полегшить роботу суддів, а в першу чергу - спростить громадянам доступ до правосуддя.
 
 
 
trtrt
 
 
Тим часом, Павло Прохоров розповів присутнім про співпрацю суду з експертними установами в рамках електронного суду. І зазначив, що головною проблемою є відсутність законодавчого закріплення процедури електронного обміну процесуальними документами.
 
4768 o
 
 
 
Володимир Петренко поділився з учасниками форуму про кількість справ, які надійшли до суду в електронному форматі. В цьому році їх вже майже 3000.  Також суддя озвучив пропозиції щодо внесення змін до процесуального законодавства, які були розроблені суддями Київського районного суду м. Одеси. 
 
 
 
Петренко
 
 
 
 
«Однією з проблем є надсилання копій документів відповідача та іншим учасникам процесу. Тому, ми пропонуємо, якщо позов подається в електронному вигляді, зобов'язати позивача надсилати копії позову з додатками сторонам по справі. Одна з головних ідей – прозорий рух справи по судовим інстанціям»,- додав Володимир Сергійович.
 
 
Останнім у дискусію вступив Ігор Борщов, який наголосив: «КПК не містить  жодної норми щодо надання документів до суду в електронному вигляді. Тому ані прокурор, ані слідчий не можуть подавати їх. Так як вони не мають ні  ЕЦП, ні відповідного обладнання».
 
 
Борщов
 
 
 
Також суддя підкреслив, що умовно провадження в суді першої інстанції і відповідно подання документів в електронному виді можна поділити на дві групи:
 
 
Клопотання слідчого або прокурора щодо заходів забезпечення кримінального провадження, або щодо проведення певних слідчих дій, які розглядає слідчий суддя – їх більше 70 видів;
 
 
Безпосередньо кримінальне провадження (справа) з обвинувальним актом, іншими клопотаннями, що розглядає суд першої інстанції – таких проваджень не більше 10.
 
 
 
IMG 7372
 
 
 
 
 
«Вносити відповідні зміни щодо запровадження електронного суду в більше ніж  80 статтях є недоцільним. Тому пропоную частину першу ст. 3 КПК України доповнити пунктом 27, в якому буде викладено поняття електронного суду», - додав Ігор Олексійович.
 
 
IMG 7383
 
 
IMG 7376
 
 
 
IMG 7377
 
IMG 7385