Головний зміст

126366«Cьогодні на порядку денному гостро стоїть питання запровадження електронного суду», - про це 6 грудня 2016 року заявив член Вищої ради юстиції Анатолій Мірошниченко на профільному форумі «Юридической практики» «Legal TMT Forum» (Технології. Медіа. Телекомунікації).

 

 

 

 

 

«У мене особисто викликає захоплення, як в умовах чинного законодавства, в умовах недовіри суспільства до цифрових технологій уже вдалося досягти реальних результатів», – сказав А.Мірошниченко. Крім того, поінформував, що є досить амбітні плани у 2017 році за підтримки Державної судової адміністрації України поширити досвід цих пілотних судів на всю судову систему.

Член Вищої ради юстиції висловив сподівання, що «із оновленням процесуального законодавства можливість електронного спілкування з судом і всі переваги, які дає діджиталізація, будуть втілені в процесуальне законодавство». Також він висловив надію, що правники підтримають ініціативи із впровадження нових технологій. «На жаль, юридична спільнота досить обережно ставиться до нових цифрових технологій, – наголосив А.Мірошниченко. – Не завжди до них прихильно ставиться парламент, оскільки є досвід провалу законопроекту про електронне наказне провадження. Сподіваюсь, що до цієї ідеї парламент ще повернеться тоді, коли у зв’язку із судовою реформою буде оновлюватись процесуальне законодавство».

Генеральний директор Microsoft Ukraine Надія Васильєва у свою чергу звернула увагу присутніх на переваги електронного судочинства для учасників судового процесу, адже це дає змогу слідкувати за етапами проходження справи онлайн, запобігти можливості маніпулювання даними тощо. «Якщо в Україні ми ще намагаємось запровадити електронні процеси між нами, запровадити електронний документообіг, то у світі це все вже давно пройшли», – зазначила Надія Васильєва. Доповідач наголосила на важливості типізації інформації та захисту лише певних типів інформації, зауваживши, що технології не зможуть замінити професію юриста, але можуть бути помічником, дадуть змогу ефективно опрацьовувати великі масиви даних.

Голова Ради Телекомунікаційної палати України Тетяна Попова розповіла про європейський досвід діджиталізації та проаналізувала ключові законопроекти у цій сфері, які нині перебувають на розгляді Верховної Ради України.