Головний зміст

126754Про основні причини зняття з розгляду питання «Про скликання позачергового XIV з’їзду суддів», про можливі проблеми з обранням делегатів та про те, прийняття якого закону чекатиме Рада суддів, перш ніж визначитися з датою зібрання володарів мантій, виданню «ЗіБ» розповів заступник голови РСУ, суддя Житомирського апеляційного адміністративного суду Богдан Моніч.

 

 

 

— Богдане Сильвестровичу, РСУ зняла з розгляду питання, пов’язані з проведення з’їзду суддів, через те, що не був прийнятий закон «Про Вищу раду правосуддя»? Чи все ж таки рада чекатиме ухвалення закону «Про Конституційний Суд України»?

 

— Є питання, чи ми чекатимемо прийняття якогось закону. Ситуація може змінюватися динамічно. Якщо буде потреба та можливість скликати з’їзд суддів, безумовно, ми проводитимемо засідання РСУ й однозначно вирішуватимемо це питання. Сьогодні в суддівському середовищі говорять: «Коли буде з’їзд суддів? Відбувається судова реформа, то коли ж РСУ визначиться з датою?»

 

Ми готові скликати з’їзд і в жодному разі не хочемо гальмувати процеси, які відбуваються в державі. Але коли ми добре обміркували, чи варто це робити зараз, то виявилося, що є більше запитань, аніж відповідей. Які нормативно-правові акти зобов’язують нас скликати з’їзд суддів? Їх два: закон «Про Конституційний Суд  України», в якому йдеться про те, що в 3-місячний строк ми повинні призначити суддю КС, і закон «Про внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя)». Відповідно до «Прикінцевих та перехідних положень» останнього з’їзд суддів має обрати трьох членів ВРП не пізніше трьох місяців після набрання чинності відповідним законом, що регулює діяльність ВРП.

 

Ми розуміємо, що сьогодні у ВРЮ великий обсяг роботи. У складі ради всього 15 осіб. Тож можуть бути проблеми. Тому, безумовно, необхідно дообирати членів ради, із цим питанням зволікати не варто.

 

— То все ж таки РСУ чекатиме прийняття закону «Про Конституційний Суд України» чи ні?

 

— Я б не «прив’язувався» до прийняття цього акта. Все ж таки потрібно сформувати склад органу, який буде вирішувати питання призначення, звільнення суддів з посад. Що стосується закону «Про Конституційний Суд

 

України» та повноважень останнього, то навколо цих питань ідуть дискусії. Тому я б не казав, що ми чекатимемо прийняття закону про КС.

 

— Як зазначали деякі члени РСУ на її засіданні, є й питання щодо обрання делегатів на з’їзд суддів.

 

— Так, питання є. З місцевими та апеляційними судами начебто все зрозуміло. А от з вищими спеціалізованими — ні. Можливо, ми могли б заплющити на це очі та сказати: у нас є 3 вищі спеціалізовані суди, вони обиратимуть делегатів. Але в законі «Про судоустрій і статус суддів» зазначено, що вищими спеціалізованими судами є Вищий суд з питань інтелектуальної власності та Вищий антикорупційний суд. Вони не створені. А в перехідних положеннях згаданого закону не визначено, яким чином до їх утворення обираються делегати з’їзду від вищих спеціалізованих судів.

 

— Тож у мотивувальній частині рішення РСУ щодо зняття з порядку денного питання про скликання з’їзду суддів ви запишете…

 

— Не буде мотивувальної частини рішення, бо ми зняли питання з розгляду. Особисто я відстоював позицію, що нам потрібно було б закликати Верховну Раду якнайшвидше прийняти закони про ВРП та про КС. Тобі була б мотивувальна частина рішення. Проте пропозицію не підтримали, тож мотивувальної частини не буде.

 

Джерело: Закон і бізнес