Головний зміст

 

155185Вчора, 4 січня, у Верховній Раді було зареєстровано проект Закону №5632 від 04.01.2017 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо збору на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження».

 

 

 

Прийняття даного законопроекту викликано необхідністю усунення недоліків та колізій у законодавстві, які виникли після набрання чинності Законом України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин» від 28.12.2014 № 79-VII.

Колізія полягає в тому, що введений збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, включили до складу доходів Державного бюджету України (пункт 163 частини другої статті 29) і виключили із джерел формування спеціального фонду Держбюджету України, однак відповідні зміни в Податковий кодекс не внесли.

Таким чином, законопроектом пропонується доповнити ст. 9 новим пунктом 9.1.8. і додати новий Розділ XVI, а саме:

Стаття 9. Загальнодержавні податки і збори

«збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження»;

Розділ XV1. Збір на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження.

Стаття 3011. Платники збору

Платниками збору є експлуатуючі організації (оператори) ядерних установок, а також підприємства, які є замовниками будівництва таких установок або об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення.

Стаття 3021. Об'єкт оподаткування збором

3021 .1. Об'єктом оподаткування збором є:

3021.1.1. Для експлуатуючих організацій (операторів) ядерних установок - обсяг (вартість) реалізованої електричної енергії, виробленої атомними електростанціями України у податковому (звітному) періоді (без урахування ПДВ), який визначається на підставі актів продажу електричної енергії, складених цим платником та покупцем електричної енергії згідно з договором між членами Оптового ринку електричної енергії України;

3021.1.2. Для експлуатуючих організацій (операторів) ядерних установок і підприємств, які є замовниками будівництва нових ядерних установок або об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення, - сума фактично освоєних платниками капітальних інвестицій за податковий (звітний) період згідно з даними бухгалтерського обліку, без урахування податку на додану вартість та суми фінансових витрат, капіталізованих відповідно до вимог положень (стандартів) бухгалтерського обліку.

Стаття 3031. Ставки збору

3031.1. Для експлуатуючої організації (оператора) ядерних установок ставка збору встановлюється у розмірі одного відсотка від обсягу реалізації електроенергії, що виробляється на атомних електростанціях України, за відповідний період (без урахування ПДВ);

3031.2. Для підприємств, які є замовниками будівництва нових ядерних установок або об'єктів, призначених для поводження з радіоактивними відходами, які мають загальнодержавне значення, ставка збору встановлюється у відсотках до вартості будівництва окремо для кожної установки або об'єкта.

Стаття 3041. Порядок обчислення і сплати збору

3041.1. Базовий податковий (звітний) період для збору дорівнює календарному місяцю.

3041.2. Платники податків самостійно складають розрахунок справляння збору у двох примірниках, один з яких подають щомісяця протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду, до органу державної податкової служби за місцем реєстрації платника.

3041.3. Розрахунки справляння збору подаються платниками збору органам державної податкової служби у строки, визначені для місячного податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації.

3041.4. Засвідчена платником у встановленому порядку копія розрахунку справляння збору подається ним до відповідного органу Державної казначейської служби України у триденний строк після подання розрахунку збору до органу державної податкової служби.

3041.5. Збір сплачується платниками збору у строки, визначені для місячного податкового (звітного) періоду, за місцем податкової реєстрації.

3041.6. Форма розрахунку встановлюється центральним органом державної податкової служби.

3041.7. Платники несуть відповідальність за правильність обчислення, своєчасність подання розрахунків, повну і своєчасну сплату збору згідно із законодавством.

3041.8. Обсяг відрахувань експлуатуючої організації (оператора) на соціально-економічну компенсацію ризику населення, яке проживає на території зони спостереження, враховується при визначенні тарифу на електроенергію.