Головний зміст

khfvdВ рішенні Європейського суду з прав людини «Клеутін проти України» було констатовано порушення ст. 3 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з побутовими умовами тримання заявника в Одеському СІЗО.

 

 

 

 

22 січня 2004 року заявника було затримано за підозрою у вчиненні гра­бежу та порушено щодо нього та двох інших осіб кримінальну справу. 24 січня 2004 року заявнику було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без встановлення максимального строку, який в подальшому неодноразово продовжувався та через два дні поміщено до Одеського СІЗО. Численні клопотання заявника про заміну запобіжного за­ходу Приморським районним судом м. Одеси за­лишались без задоволення, а обраний запобіжний захід — без змін. Матеріали кримінальної справи за обвинуваченням громадянина Клеутіна неоднора­зово направлялися Приморським районним судом м. Одеси на додаткове розслідування. 8 червня 2007 року заявника було визнано винним йому призначено покарання у виді позбавлення волі строком на п'ять років.

 

Заявник звернувся до Європейського суду з прав людини зі скаргою, в якій просив визнати наступні порушення з боку держави:

  • жорстоке поводження працівників міліції;
  • проведення неефективного розслідування;
  • неналежні умови тримання в Одеському СІЗО;
  • незаконне тримання під вартою, оскільки воно не охоплю­валось жодним судовим рішенням, було необґрунтованим і необмеженим у часі;
  •  загальна тривалість тримання його під вартою;
  •  неможливість перегляду законності тримання його під вартою.

 

Розглянувши скаргу громадянина Клеутіна, Європейський суд з прав людини одноголосно прийняв наступне рішення: визнати порушенням Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод умови тримання заявника під вартою в Одеському СІЗО, а також затримання заявника та довготривале тримання його під вартою.

 

 

Держава протягом трьох місяців повинна відшкодувати заявнику моральну компенсацію у розмірі 15 тисяч євро та відшкодувати судові витрати у розмірі  2, 5 тисяч євро.