Головний зміст

  pershoї sesії Verhovnoї Radi Ukraїni VIII sklikannyaУ Верховній Раді України зареєстрували Проект Закону № 6207 “Про внесення змін до статей 212 та 212-1 Кримінального кодексу України (щодо кваліфікації злочинів)”

 

 

 

 

 

Відповідно до приміток статей 212 та 2121 Кримінального кодексу України щодо кваліфікації кримінальних правопорушень за відповідними кваліфікуючими ознаками, то на сьогодні під значним розміром коштів визначається сума в тисячу і більше разів, яка перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян, під великим розміром коштів – сума, що в три тисячі і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян, під особливо великим розміром коштів – сума, що в п'ять тисяч і більше разів перевищує установлений законом неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

 

В перехідних положеннях Податкового кодексу України в п. 5 зазначено: якщо норми інших законів містять посилання на неоподатковуваний мінімум доходів громадян, то для цілей їх застосування використовується сума в розмірі 17 гривень, крім норм адміністративного та кримінального законодавства в частині кваліфікації адміністративних або кримінальних правопорушень, для яких сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної підпунктом 169.1.1 пункту 169.1 статті 169 розділу IV цього Кодексу для відповідного року.

 

Відповідно 169.1.1. ПК України, соціальна пільга дорівнює 50 відсоткам розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (у розрахунку на місяць), встановленому законом на 1 січня звітного податкового року, - для будь-якого платника податку (до 01.01.2017 року соціальна пільга визначалася з мінімальної заробітної плати).

 

На 01 січня 2017 року розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи становить 1600 грн. Соціальна пільга на 01 січня 2017 року становить 800 грн. Необхідно також врахувати значний рівень девальвації курсу гривні відносно до курсу долара США.

 

У зв’язку з цим, можна констатувати, що примітки до статей 212 та 2121 Кримінального кодексу України не відповідають сьогоднішнім реаліям в контексті кваліфікації кримінальних правопорушень при визначенні суми збитків, які завдані державі суб’єктами кримінальної відповідальності.

 

Тому  законопроектом пропонується внести такі зміни:

 

-                     під значним розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів або суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які в три тисячі і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

 

-                      під великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів і інших обов'язкових платежів або суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які в дев’ять тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян;

 

-                      під особливо великим розміром коштів слід розуміти суми податків, зборів, інших обов'язкових платежів або суми єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування чи страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, які в п'ятнадцять тисяч і більше разів перевищують установлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян.