Головний зміст

 

     9524 cd4e578f 162 650x410На сьогодні питання забезпечення  суддів регулюється статтею 135 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».  Як визначено Законом суддівська винагорода складається з посадового окладу та доплат за:

 

 

 

 

 

 

  • вислугу років;
  • перебування на адміністративній посаді в суді;  
  • науковий ступінь;
  • роботу, що передбачає доступ до державної таємниці.

Депутати вважають, що суддя, який не здійснює правосуддя (крім випадків тимчасової непрацездатності, перебування судді у щорічній оплачуваній відпустці), не має права на отримання доплат до посадового окладу.

Окрім цього нардепи не розуміють за що окремі судді, перебуваючи у міждержавному або міжнародному розшуку у зв’язку з порушенням проти них кримінальних справ, отримують при цьому заробітну плату. Адже держава виплачує їм кошти протягом необмеженого законодавством строку.

Генеральна прокуратура України стверджує, що у розшуку перебувають десятки суддів серед яких й ті, що понад півроку або рік.

Саме тому, депутати зареєстрували у ВРУ проект Закону 6213 від 20.03.2017  «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» (щодо заборони виплати суддівської винагороди у випадку оголошення судді у міждержавний та/або міжнародний  розшук).

     Законопроектом пропонується передбачити заборону виплати суддівської винагороди у випадку оголошення судді у міждержавний та/або міжнародний  розшук. Така заборона здійснюється на підставі вмотивованого клопотання Генерального прокурора України до Вищої кваліфікаційної комісії суддів .