Головний зміст

unnamed 3 650x410 122 березня 2017 року відбулося засідання Ради з питань судової реформи, на якому Голова ВРП Ігор Бенедисюк проінформував про результати роботи Ради за період з часу її формування, тобто з 12 січня 2017 року.

 

 

 

 

 

Голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив, що Закон України «Про Вищу раду правосуддя» та Регламент ВРП були надані на аналіз експертам Ради Європи, які засвідчили відповідність цих актів європейським стандартам.

 

На виконання повноважень щодо призначення суддів ВРП прийняла рішення про внесення Президентові України подання про призначення на посади 165 суддів. На виконання повноважень щодо звільнення суддів з посад Радою звільнено у зв’язку з поданням заяв про відставку 73 судді. 23 суддів звільнені за вчинення істотного дисциплінарного проступку, грубе чи систематичне нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді, а 11 суддів – через порушення ними вимог щодо несумісності.

 

Крім того, Вищою радою правосуддя в результаті розгляду клопотань заступника Генерального прокурора України прийнято 8 рішень про тимчасове відсторонення 7 суддів від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності та надано згоду на арешт 1 судді.

 

На сьогодні Вища рада правосуддя отримала 83 заяви суддів про втручання у їхню професійну діяльність щодо здійснення правосуддя, про дії, що порушують гарантії незалежності суддів або підривають авторитет правосуддя.

 

Водночас Голова ВРП Ігор Бенедисюк наголосив, що «на сьогодні немає жодних перешкод для діяльності Вищої ради правосуддя, для виконання обов’язків щодо призначення суддів, звільнення, переведення, є відповідні положення, які ми прийняли для того, щоб забезпечити цей процес у координації з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України, є співпраця з Радою суддів України щодо забезпечення незалежності суддів».