Головний зміст

70 mainВчора, 23 березня 2017 року, під час брифінгу Анатолій Матіос, заступник Генерального прокурора України - Головний військовий прокурор, поінформував про хід розслідування нападу на голову Вищої ради правосуддя Ігоря Бенедисюка і його дружину.

 

 

 

 

Нагадаємо, що увечері минулої п'ятниці, 17 березня 2017 року, група невідомих осіб здійснила спробу тиску і нападу на домоволодіння і безпосередньо на голову Вищої ради правосуддя та його дружину.

 

Головний військовий прокурор повідомив, що напад на Главу ВСП мав замовний характер і «замовники використовували школярів і студентів, яким, у свою чергу, керували члени радикальних націоналістичних молодіжних організацій».

 

«Напад організовано з метою залякування та тиску, що, за планом замовників, повинно було перешкодити переобранню Ігоря Бенедисюка на посаду голови Вищої ради правосуддя, а також здійсненню його посадових обов'язків в частині розгляду дисциплінарних проваджень стосовно понад 200 суддів тільки в поточному році», - поінформував Анатолій Матіос і додав, що в даний час слідство встановлює замовників нападу.

 

В якості основних версій і мотивів вчиненого правопорушення Військова прокуратура розглядає:

• помсту суддів, які були усунені під головуванням чи в результаті виконання посадових обов'язків Ігорем Бенедисюком за порушення ними присяги у часи здійснення судочинства під час Революції Гідності;

• спробу тиску з боку суддів, питання про відсторонення яких зараз знаходиться на розгляді Вищої ради правосуддя;

• прояви конкурентної боротьби за посаду голови Вищої ради правосуддя.

 

«Слідством встановлені всі виконавці цього зухвалого нападу, серед яких 7 студентів. Наймолодшими з нападників виявилися двоє 16-річних школярів, що окремо кваліфіковано слідством як втягнення неповнолітніх у злочинну діяльність», - поінформував Анатолій Матіос. Також він повідомив про попереджувальний постріл Ігоря Бенедисюка з нагородної вогнепальної зброї: «обставини і напрям пострілу підтверджуються слідчим експериментом і відповідною судовою балістичною експертизою; згідно з висновками експертизи постріл виключає заподіяння шкоди чиєму-небудь здоров'ю».

 

Згідно кваліфікації статей «замовникам кримінального правопорушення може загрожувати до 7 років позбавлення волі за фактом насильницьких дій стосовно державного діяча, до 5 років за фактом втягнення неповнолітніх в злочинну діяльність, і до 4 років за фактом організації хуліганських дій».

 

Анатолій Матіос розповів, чому розслідування широко висвітлюється громадськістю: «Генеральна прокуратура України має всі підстави вважати, що якісне, прозоре, доступне для суспільства розслідування події, яка сталася відносно голови Вищої ради правосуддя, є надзвичайно важливим, оскільки прецедент будь-якого тиску на будь-якого суддю, особливо в такий спосіб, є неприпустимим».