Головний зміст

zakon 1813В Парламенті зареєстровано проект Закону України «Про внесення змін до статті 9 Закону України «Про судовий збір» щодо створення умов для забезпечення доступу осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення до приміщень судів» №6211 від 20 березня 2017 року.

 

   

 

 

    Проект Закону розроблено з метою забезпечення умов доступності приміщень судів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.

 

Автори законопроекту вказують, що його розроблено на виконання підпункту 1 пункту 28 «Забезпечення права на незалежний та справедливий суд у розумний строк; створення доступної та ефективної системи судочинства, що відповідатиме європейським цінностям та стандартам захисту прав людини» Плану заходів з реалізації Національної стратегії у сфері прав людини на період до 2020 року, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 23.11.2015 № 1393-р.

 

Відповідно до частини першої статті 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов'язків, а згідно з положеннями статті 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

 

Крім того, частиною першою статті 1 Закону України «Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні» передбачено, що інваліди в Україні володіють усією повнотою соціально-економічних, політичних, особистих прав і свобод, закріплених Конституцією України, законами України та міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

 

Метою проекту Закону є забезпечення архітектурної та інформаційної доступності приміщень судів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення шляхом використання коштів від сплати судового збору на переобладнання приміщень, прилеглої території та інформаційне забезпечення вказаної категорії осіб.

 

Проект Закону погоджено без зауважень Міністерством економічного розвитку і торгівлі України, Міністерством фінансів України, Міністерством соціальної політики України, Всеукраїнською організацією інвалідів «Союз організацій інвалідів України», Всеукраїнським громадським об’єднанням «Національна Асамблея людей з інвалідністю України», проте не погоджено Державною судовою адміністрацією України.

 

Прийняття цього Закону сприятиме забезпеченню архітектурної та інформаційної доступності приміщень судів для осіб з інвалідністю та інших маломобільних груп населення.