Головний зміст

vsapravda info d7f3aВ Україні досить поширеною є ситуація неодноразового повторного звернення з однотипними заявами про вчинення кримінального правопорушення, які мають бути обов’язково внесені до ЄРДР, оскільки на стадії внесення відомостей перевірка наявності ознак злочину не проводиться.

 

 

 

 

 

При цьому навіть якщо справи були закриті на підставі п. 1, 2, 4, 9 ч.1 ст.284, відсутня гарантія забезпечення законних прав та інтересів осіб, стосовно яких були закриті кримінальні провадження, що може призводити до зловживань третіх осіб. Такі особи мають право подавати нові заяви про вчинення кримінального правопорушення, а органи досудового розслідування зобов’язані вносити відповідні відомості до ЄРДР.

 

Практично це означає, що навіть закриття слідчим чи прокурором  провадження за відсутністю події кримінального правопорушення, навіть наявність вироку суду не виключає можливості повторного проведення слідчих дій у повному обсязі.

 

За таких умов статті 214 та 284 КПК України потребують змін.

 

Саме тому депутати внесли на розгляд проект Закону України № 6220 «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань та підстав закриття кримінального провадження»

 

  Законопроектом пропонується:

 

- частину першу статті 214 КПК України доповнити новим абзацом, який передбачає, що до ЄРДР не вносяться відомості про обставини, що можуть свідчити про вчинення кримінального правопорушення, щодо яких прийнято рішення про закриття кримінального провадження або існує вирок суду по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили;

 

- частину першу статті 284 КПК України доповнити новим пунктом, який передбачає, що кримінальне провадження закривається у випадку існування не скасованої постанови слідчого, прокурора про закриття кримінального провадження з підстав, передбачених пунктами 1, 2, 4, 9  цієї частини.

 

Прийняття законопроекту дозволить розвантажити органи досудового розслідування від значної кількості кримінальних проваджень, які перебувають на стадії досудового слідства і фактично не розслідуються так як за своїм змістом дублюють раніше розслідувані і закриті кримінальні провадження, у тому числі рішення за якими було прийнято відповідно до  КПК України 1960 року.