Головний зміст

kolbaВ Україні здійснення судової експертизи регулюється Законом України «Про судову експертизу», згідно з яким судово-експертну діяльність здійснюють державні спеціалізовані установи на принципах об’єктивності та незалежності.

 

 

 

 

На сьогоднішній день судово-медична експертиза в Україні здійснюється Державною установою «Головне бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я України», Кримською республіканською установою «Бюро судово-медичної експертизи», 24 обласними, Київським та Севастопольським міськими бюро судово-медичної експертизи.

 

У відповідності до положень частини другої статті 7 Закону України «Про судову експертизу» бюро судово-медичної експертизи відносяться до державних спеціалізованих установ, в той час як раніше виданою Постановою Кабінету Міністрів України «Про розмежування державного майна України між загальнодержавною (республіканською) власністю і власністю адміністративно-територіальних одиниць (комунальною) власністю» від 05.11.1991 № 311 бюро судово-медичної експертизи віднесені до об’єктів комунальної власності.

 

Проте органи місцевого самоврядування розглядають питання матеріально-технічного забезпечення установ судово-медичної експертизи в останню чергу, за залишковим принципом.

 

У багатьох населених пунктах згадані установи розміщені у непридатних для роботи приміщеннях. Морги, лабораторії, де проводяться судово-медичні експертизи і які є основним робочим місцем експертів, не обладнані холодильними установками, кондиціонерами, навіть примусовою вентиляцією. Значна кількість бюро працює на морально застарілому обладнанні, що безумовно заважає якісному та своєчасному виконанню експертиз.

 

У особливо тяжкому стані знаходиться Державна установа «Головне бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я України», яка не має своєї бази, проте виконує особливо складні повторні комісійні та комплексні експертизи, проведення яких пов’язане з вивченням багатотомних кримінальних справ та великої кількості медичної документації, лабораторними дослідженнями, що потребують застосування сучасного обладнання, в першу чергу для ідентифікації отрут, зокрема наркотиків, та ідентифікації залишків осіб, які загинули внаслідок катастроф.

 

Тому, у Верховній раді України зареєстрували Проект Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про судову експертизу" № 6244, який має забезпечити принципи незалежності і об’єктивності при проведенні судово-медичних експертиз, належного матеріально-технічного розвитку галузі, підвищення ефективності діяльності судово-медичної експертизи в Україні.

 

Проектом Закону передбачається:

- утворення на базі Державної установи "Головне бюро судово-медичної експертизи Міністерства охорони здоров'я України" державної спеціалізованої судово-медичної експертної установи Міністерства охорони здоров'я України з територіальними філіями;

- утворення територіальних філій державної спеціалізованої судово-медичної експертної установи Міністерства охорони здоров'я України на базі майна бюро судово-медичної експертизи управлінь охорони здоров’я обласних та міських виконавчих комітетів та Республіканського бюро (Автономної Республіки Крим);

- передача нерухомого, обладнання, автомобільного транспорту та іншого належного майна Республіканського бюро судово-медичної експертизи та бюро судово-медичної експертизи управлінь охорони здоров'я обласних та міських виконавчих комітетів у державну власність;

- врегулювання питань фінансування державної спеціалізованої судово-медичної експертної установи Міністерства охорони здоров'я України та її територіальних філій за рахунок Державного бюджету України;

- удосконалення оплати праці, заохочень, відпусток судових експертів.