Головний зміст

15923До такого рішення Вища рада правосуддя дійшла під час розгляду повідомлення судді Шевченківського районного суду міста Києва Голуб О.А. про втручання у діяльність судді при здійсненні правосуддя.

 

 

 

 

 

 

Вища рада правосуддя зазначає, що вказане повідомлення надійшло до Ради 17 березня 2017 року.

 

За словами Голуб О.А. 10 березня 2017 року в залі судового засідання № 3 у приміщенні Шевченківського районного суду міста Києва вона як слідчий суддя розглядала клопотання слідчого про продовження строку тримання під вартою громадянину З., підозрюваному у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 187 Кримінального кодексу України (розбій, поєднаний з проникненням у житло, інше приміщення чи сховище).

 

Після прийняття слідчим суддею ухвали про задоволення клопотання присутні в залі судового засідання приблизно 30 невідомих осіб перешкоджали судді та секретареві судового засідання залишити це приміщення. Мати підозрюваного застосувала до судді фізичне насильство – штовхала її. Інші особи принижували суддю, вигукували образи та вимагали пояснень стосовно прийнятого судового рішення. Невідомі особи здійснювали відеозапис судді на мобільний телефон та вживали заходів стосовно звільнення підозрюваного з-під варти в залі суду. Судова охорона не діяла. Суддя викликала поліцію.

 

Після прибуття спецпідрозділу поліції громадянин, що представився як заступник голови громадського об’єднання «Спілка захисників України», умовив присутніх дозволити судді Голуб О.А. та секретарю судового засідання вийти із зали судового засідання, в якому вони утримувалися протягом 10–15 хвилин.

 

Співробітники спецпідрозділу поліції вжили заходів щодо виконання ухвали суду про продовження строку тримання під вартою протиправно звільненого підозрюваного.

 

Відеозапис подій було розміщено в мережі Інтернет, а коментарі до нього містили заклики до насильницьких дій стосовно судді Голуб О.А.

 

 За результатами розгляду повідомлення Вища рада правосуддя ухвалила:

- звернутися до Кабінету Міністрів України щодо негайного затвердження переліку судів, органів та установ системи правосуддя, охорона яких здійснюється підрозділами Національної поліції України та Національної гвардії України;

- звернутися до голови Національної поліції України щодо здійснення заходів з метою посилення охорони судів;

- звернутися до голови Державної судової адміністрації України щодо проведення службової перевірки за фактом порушення порядку та забезпечення належних умов діяльності суду.