Головний зміст

12 mainНАЗК здійснює цілодобовий моніторинг виконання договірних умов, за результатами якого встановлено, що з 14 березня 2017 року в роботі Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування   фіксуються перебої, які з 23 березня носять постійний характер.

 

 

У зв’язку з чим, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Наталія Корчак звернулась з відкритим зверненням до НАБУ, ГПУ, Національної поліції, РНБО, державних органів, громадськості стосовно роботи реєстру е-декларацій.

 

 У зверненні зазначається, що недоліки у роботі ІТС Реєстр та постійні перебої істотно унеможливлюють виконання суб’єктами декларування свого обов’язку щодо подання електронних декларацій, а також спричиняють надмірне навантаження на службу технічної підтримки.

 

На позачерговому засіданні Національного агентства 29 березня 2016 року, запрошені представники Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України та ДП «Українські спеціальні системи» не змогли надати гарантії безперебійної роботи реєстру, всупереч підписаному договору.

 

Невиконання Державним підприємством «Українські спеціальні системи» договору  з адміністрування та програмно-технічного супроводження програмного забезпечення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, створило реальну загрозу зриву кампанії з електронного декларування доходів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, у 2017 році.

 

Наталія Корчак наголошує, що такі дії ставлять під загрозу європейську інтеграцію України, створюють негативний міжнародний імідж держави, підривають довіру іноземних партнерів та інвесторів у прихильності курсу реформ та шляху, на який стала держава у запобіганні та боротьбі  з корупцією.

 

Керівник Національного агентства вбачає у діях посадових осіб Державної служби спеціального зв’язку та  захисту інформації, а також  ДП «УСС» ознаки службових злочинів, які дискредитують саму ідею запобігання корупції, електронного декларування доходів та потребують відповідного правового реагування.