Головний зміст

0b9a2a36f267e23ac2d09fd63ff6d01f31 березня 2017 року ВССУ прокоментував недотримання належної процедури при вирішенні процесуального питання, що потягло за собою суддівську помилку і, як наслідок, скасування судового рішення.

 

 

 

 

 

 

Суддя апеляційного суду, відмовивши у відкритті апеляційного провадження за апеляційною скаргою на рішення районного суду на підставі ч. 3 ст. 297 ЦПК України, виходив із того, що заявник звернулася до суду з апеляційною скаргою з пропуском строку на апеляційне оскарження. При цьому, в клопотанні про поновлення такого строку вона не навела переконливих доводів та належних доказів на підтвердження поважності причин пропуску процесуального строку.

 

Колегія суддів ВССУ не погодилась з таким висновком суду і дійшла такого правового висновку.

 

Частиною 3 ст. 297 ЦПК України передбачено, що апеляційна скарга залишається без руху також у випадку, якщо вона подана після закінчення строків, установлених статтею 294 Кодексу, і особа, яка її подала, не порушує питання про поновлення цього строку, або якщо підстави, вказані нею у заяві, визнані неповажними. При цьому протягом тридцяти днів з моменту отримання ухвали особа має право звернутися до апеляційного суду з заявою про поновлення строків або вказати інші підстави для поновлення строку.

 

Якщо заяву не буде подано особою в зазначений строк або вказані нею підстави для поновлення строку апеляційного оскарження будуть визнані неповажними, суддя-доповідач відмовляє у відкритті апеляційного провадження.

 

Отже, вирішуючи питання про відкриття апеляційного провадження, апеляційний суд не виконав вимог ч. 3 ст. 297 ЦПК України та не залишив апеляційну скаргу без руху для наведення заявником інших поважних причин пропуску строку апеляційного оскарження, і лише після цього можливо вирішувати питання про відкриття чи відмову у відкритті апеляційного провадження.