Головний зміст

1470946669 20140910184852nЗареєстрований у Верховній Раді України проект Закону України  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання питань подвійного громадянства» 6178-1 від 27 березня 2017 року пропонує врегулювати питання подвійного громадянства в Україні.

 

 

 

 

 

Відповідно до статті 4 Конституції України в Україні існує єдине громадянство, а підстави набуття і припинення громадянства України визначаються законом. Статтею 2 Закону України «Про громадянство» визначено, що законодавство України про громадянство ґрунтується  на  принципі єдиного  громадянства - громадянства держави Україна,  що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо ж громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави, то  у  правових  відносинах  з Україною  він  визнається лише громадянином України.

 

Таким чином, законом не виключається і допускається наявність подвійного громадянства, і такі дії не є протизаконними.

 

Проте біпатризм не є прийнятним у випадках, коли громадяни України мають громадянство (підданство) інших країни і при цьому займають посади в органах влади і місцевого самоврядування, формують та реалізовують державну політику в Україні. Практика свідчить, що таке явище є досить поширеним в Україні, а тому потребує термінового врегулювання.

 

Законопроект розроблено з метою створення механізмів звільнення із займаних посад та притягнення до відповідальності осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які мають громадянство (підданство) інших країн, а також легалізації біпатризму для громадян, які не займають такі посади.

 

Громадяни України матимуть право і можливість отримувати громадянство інших держав, але при цьому будуть позбавлені можливості працювати в органах державної влади та місцевого самоврядування. Також, у роботодавця з’явиться можливість і обов’язок звільнити особу, уповноважену на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, якщо така особа одночасно має громадянство (підданство) інших держав. Вводиться кримінальна відповідальність осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за приховування факту отримання громадянства (підданства) інших країн.

 

Так, виявлення факту наявності у особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування громадянства (підданства) іншої держави в разі прийняття проекту закону стане додатковою підставою розірвання трудового договору з ініціативи власника або уповноваженого ним органу з окремими категоріями працівників за певних умов.

 

Окрім того, пропонується доповнити Кримінальний процесуальний кодекс України статтею 367-1 «Приховування громадянства (підданства) іншої держави»:

 

«Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення керівника особою, уповноваженою на виконання функцій держави або місцевого самоврядування про наявність у нього громадянства (підданства) іншої держави,

карається обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, із штрафом від п'ятисот до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

 

Примітка.

1. Особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, є особи, зазначені у пункті 1 частини першої статті 3 Закону України "Про запобігання корупції".

2. Керівниками є особи, уповноважені на вирішення (участь у вирішенні) питань прийняття на роботу, звільнення з роботи, застосування заохочень, дисциплінарних стягнень, надання вказівок, доручень, контролю за їх виконанням.»

 

Також наявність подвійного громадянства стане підставою для звільнення з посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя, поліцейського.

 

Позитивними моментами прийняття цього законопроекту стане врегулювання питання реалізації громадянами України права на подвійне громадянство, одночасно дозволить не допускати випадків роботи в органах державної влади та місцевого самоврядування осіб, які мають правовий зв’язок з іншими державами.