Головний зміст

im511x345 veniceСудді не повинні нести відповідальність за судові помилки, що не включають злочинний намір і розбіжності в тлумаченні закону. Основний засіб правового захисту від таких помилок – процедура апеляційного оскарження.

 

 

 

 

 

 

Про це йдеться мова в короткому експертному висновку (amicus curiae brief) Європейської комісії «За демократію через право» (Венеціанська комісія) щодо кримінальної відповідальності суддів Республіки Молдова, ухваленому на 110-му пленарному засіданні 10-11 березня 2017 року.

 

Ознайомитись з документом можливо за посиланням. Оригінал висновку англійською мовою можна переглянути тут.

 

Довідково:

 

Європейська комісія за демократію через право, більш відома як Венеціанська комісія, є консультативним органом Ради Європи з конституційних питань.

 

Комісія є форумом, в ході якого країни можуть обмінюватися інформацією, вчитися один у одного, обговорювати ідеї і проекти, пов'язані з конституційними питаннями.

 

Роль Венеціанської комісії полягає в наданні юридичних консультацій державам-членам і, зокрема, в допомозі державам, які бажають привести свої правові і інституційні структури у відповідність з європейськими стандартами та міжнародним досвідом в області демократії, прав людини і верховенства права.

 

До складу Венеціанської комісії входять незалежні експерти, які отримали міжнародне визнання завдяки своєму досвіду роботи в демократичних інститутах або через свій внесок у зміцнення права та розвиток політичних наук.