Головний зміст

grd logo big transparentГромадська рада доброчесності закликає ВККСУ оприлюднити роботи кандидатів до Верховного Суду та оцінки за них від кожного члена Комісії і пояснити причини ігнорування мінімального прохідного балу за практичне завдання.

 

 

 

 

 

 

28 березня Комісія опублікувала результати виконання кандидатами практичного завдання. Однак зміст письмових завдань, роботи кандидатів з їх виконання та оцінки кожного з членів Комісії за відповідними критеріями не оприлюднені та залишаються прихованими від суспільства. Громадська рада доброчесності зазначає, що це породжує сумніви і може підірвати довіру до остаточних результатів конкурсу з боку як кандидатів, так і громадськості, що уважно стежить за конкурсом.

 

При цьому Вища кваліфікаційна комісія суддів, оприлюднивши 28 березня мінімально допустимий бал виконання практичного завдання, а також поіменні списки кандидатів з відповідними балами, наступного дня допустила до наступного етапу конкурсу 43 кандидати, які не набрали мінімально допустимого балу.

 

Комісія мотивувала це тим, що іспит є одним етапом, який проводиться шляхом складення кандидатами на посаду судді тестування та виконання практичного завдання, отже, має бути оцінений спільним балом. Однак Рада підкреслює, що в цьому випадку Комісія мала би допустити до письмового завдання усіх кандидатів, які на тестуванні набрали нижче мінімального допустимого балу. Проте цього зроблено не було.

 

Враховуючи викладене, Громадська рада доброчесності закликає Вищу кваліфікаційну комісію суддів України:

  • оприлюднити зміст письмових завдань, письмові роботи кожного кандидата, методологію їх оцінки та виставлені бали кожним з членів Комісії, які проводили перевірку;
  • пояснити причину неврахування Комісією визначеного нею ж мінімально допустимого балу за виконання практичного завдання, внаслідок чого до наступного етапу конкурсу допущено 43 кандидати, які не набрали мінімально допустимого балу.