Головний зміст

155185В парламенті зареєстрували проект Закону України «Про внесення зміни до статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» щодо зазначення відомостей про громадянство (підданство) іншої держави (громадянства (підданства) інших держав) у разі його (їх) наявності» №6272 від 31 березня 2017 року.

 

 

 

 

 

Законопроект розроблено з метою впровадження законодавчого механізму впровадження дієвого та ефективного державного та громадського контролю за реалізацією особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, права, передбаченого частиною першою статті 25 Конституції України. Інформація, отримана за результатами такого контролю, стане підставою для припинення громадянства України таких осіб у разі добровільного набуття ними громадянства чи підданства іншої держави.

 

Законопроект має на меті також запобігання випадків добровільного набуття множинного громадянства особами, уповноваженими на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

 

Законопроектом передбачається внести зміну до Закону України «Про запобігання корупції», відповідно до якої особи, уповноважені на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та кандидати на заняття таких посад мають вносити до своєї декларації відомості про наявне у них громадянство (підданство) іншої держави (громадянства (підданства) інших держав).

 

Прийняття цього законопроекту:

  • врегулює питання реалізації громадянами України, які уповноважені на виконання функції держави або місцевого самоврядування, їх конституційного права на зміну громадянства,
  • впровадить належний державний та громадський контроль за реалізацією особами, уповноваженим на виконання функції держави або місцевого самоврядування, їх конституційного права на зміну громадянства;
  • мінімізує випадки добровільного набуття такими особами множинного громадянства.