Головний зміст

Wx600 642746Про це йде мова в Меморандумі між Україною та МВФ стосовно реалізації політики та виконання завдань економічної програми, що підтримується в межах угоди з МВФ про Механізм розширеного фінансування.

 

 

 

 

 

 

В документі зазначається, що для того, щоб переслідування корупційних діянь з боку посадових осіб високого рівня отримувало спеціалізований та пріоритетний судовий розгляд, до середини квітня 2017 до Верховної Ради будуть подані відповідні проекти законодавчих актів, які мають прийняти до середини червня 2017 р.

 

Ці законопроекти міститимуть положення, що забезпечуватимуть бюджетну автономію та відповідне забезпечення системи антикорупційних судів та визначатимуть процес відбору антикорупційних суддів.

 

Виходячи з досвіду роботи НАБУ і САП, вкрай важливо, щоб процес відбору був незалежним і таким, що заслуговує на довіру з боку громадськості.

 

Тому відповідно до статті 33.2 Закону України ”Про судоустрій і статус суддів”, у пропонованому законопроекті будуть запроваджені особливі вимоги, щоб забезпечити відповідність кандидатів на позиції антикорупційних суддів вимогам не тільки взірцевої репутації та високопрофесійних чеснот, а й вимогам щодо володіння відповідними визначеними навичками, необхідними для розгляду кримінальних справ, пов’язаних із корупцією.

 

З огляду на це, закон передбачатиме процедурні норми, включно з такими іспитами і завданнями для оцінки визначених професійних навичок кандидатів, що опиратимуться на прозору оцінку кандидатів Вищою кваліфікаційною комісією суддів України із залученням шанованих фахівців із загальновизнаними етичними стандартами та досвідом в у звершенні антикорупційного судочинства, включно із можливим задіянням експертів з відповідним досвідом, набутим в інших країнах.

 

 

Ця процедура відповідатиме Конституції України та стандартам Ради Європи. Оцінка доброчесності та високих моральних стандартів має проводитись за участю Громадської ради доброчесності, як це передбачено Законом про судоустрій.

 

 Відповідно до статті 81 Закону про судоустрій, процес відбору забезпечуватиме вчасний підбір на кожну відкриту посаду кандидатів з бездоганною репутацією, відповідними визначеними навичками та високою професійною кваліфікацією Вищою кваліфікаційною комісією суддів.

 

 

Меморандумом передбачено, що Вища рада правосуддя має внести подання Президенту України про призначення таких суддів до середини січня 2018 р. Антикорупційні суди розпочнуть свою діяльність до кінця березня 2018 р.