Головний зміст

Asociaciya suddivГО «Асоціація слідчих суддів України» виступила з ініціативою відносно внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо вирішення спірних питань, пов’язаних із захистом прав осіб, чиє житло чи інше приміщення піддавалося обшуку.

 

 

 

 

 

Свої пропозиції Асоціація надіслала судам України, науковим установам, адвокатам та представникам громадськості для того, щоб вони висловили свою думку відносно запропонованих змін. Усього до АССУ надійшло близько 100 відповідей.

 

 

Так, Жмеринський міськрайонний суд Вінницької області, обговоривши на нараді суддів пропозиції Асоціації,  підтримав загальну позицію щодо необхідності приведення норм КПК України у відповідність до вимог Основного Закону, пов’язаних із захистом прав осіб, чиє житло чи інше приміщення піддавалось обшуку.

 Також судді Жмеринського міськрайонного суду підтримали зміни та доповнення до частин 1 та 3 статті 236, вважаючи, що це дасть реальну можливість особі скористатись правом на захист, а проведення обшуку у відсутність захисника (адвоката) буде розумним, добросовісним і справедливим.

Однак, судді Жмеринки не підтримали запропоновані зміни ГО «АССУ» в ч. 4 ст. 236 КПК. Вони  вважають, що дане положення може призвести до підвищення ризиків втрати конфіденційності отримання дозволу на обшук, що поставить під сумнів доцільність його проведення взагалі.

З повним текстом відповіді Жмеринського міськрайонного суду Вінницікої області можна ознайомитись за посиланням.