Головний зміст

m 07.04 .2017 Вища рада правосуддя (Україна) та Вища рада магістратури (Республіка Молдова) 6 квітня 2017 року підписали Угоду про співробітництво.

 

 

 

 

 

 

Відповідно до положень цієї Угоди сторони співпрацюватимуть з метою встановлення дружніх зв’язків за допомогою ефективного, стабільного та взаємовигідного співробітництва, спрямованого на зміцнення судових систем своїх країн.

 

Як повідомляють у Вищій раді правосуддя, підписання Угоди відбулося в рамках ознайомчого візиту делегації представників Вищої ради правосуддя та інших органів системи правосуддя України до міста Кишинів, Республіка Молдова, який відбувався із 3 по 7 квітня 2017 року.

 

Метою подорожі було також вивчення досвіду Молдови у впровадженні новітніх інформаційних технологій в роботу судової влади для підвищення прозорості та ефективності, скорочення часу розгляду справ, оптимізації бюджетних витрат, забезпечення обміну даними між судовою владою й іншими органами державної влади.

 

Делегати повідомили, що цікавим та вартим запозичення є молдавський досвід переведення судових справ в електронну форму, що істотно спрощує документообіг, скорочує термін передачі справ між інстанціями.

 

Наприклад, великий інтерес становить досвід роботи інспекційного підрозділу Вищої ради магістратури, який займається не лише розглядом дисциплінарних скарг (5 інспекторів розглядають приблизно 2000 скарг щорічно), й періодичними перевірками різних аспектів діяльності судових установ. Зокрема, існує дуже пильний контроль за авторозподілом справ, а також постійний моніторинг строків розгляду справ (щодо більшості їх категорій закон, до речі, не встановлює конкретних строків розгляду – вони повинні відповідати критерію розумності).