Головний зміст

yak vidklyuchiti perezavantazhennya komp yuteraВ Міністерстві юстиції презентували законопроект, прийняття якого підвищить ефективність роботи головного превентивного антикорупційного органу країни.

 

 

 

 

 

 

За словами Павла Петренка, законопроект вводить персональну відповідальність керівника НАЗК за роботу всього органу.

 

«Голова агентства матиме повноваження, необхідні для оперативної роботи НАЗК: формування кадрової політики, прийняття рішень щодо державних закупівель, забезпечення безперебійної роботи системи електронного декларування, запровадження і запуск автоматизованої системи перевірок, розподіл повноважень між державними уповноваженими. Водночас голова НАЗК нестиме відповідальність за свою неефективну роботу», - зауважив очільник Мін’юсту.

 

Документ передбачає введення політичної відповідальності Уряду за призначення керівного складу НАЗК – голови агентства і державних уповноважених. При цьому буде збережено публічний і прозорий конкурс. Конкурсна комісія рекомендуватиме Уряду кандидатів на посади в агентстві, які набрали більше 5 з 8 голосів її складу.

 

Також розроблені зміни передбачають введення інституту незалежного зовнішнього аудиту діяльності даного антикорупційного органу. Щорічний аудит проводитимуть три аудитори, які не є державними службовцями і мають міжнародний досвід антикорупційної роботи. У разі негативних висновків аудиту Уряд матиме право прийняти рішення про притягнення до відповідальності голови агентства.

 

Представлений законопроект передбачає, що особи, які до 1 квітня 2017 року не змогли подати звіт, звільняються від відповідальності за несвоєчасну подачу декларацію за умови її подання до 1 травня цього року.

 

Окрім того, на рівні законодавства Уряд зобов’язується забезпечити безперебійну роботу системи електронного декларування на період проведення конкурсу.

 

Також буде введено обмеження щодо нарахування керівництвом НАЗК самим собі премій на рівні 50% від посадового окладу.