Головний зміст

f 8935159591419495412 2 650x410Сьогодні, 11 квітня 2017 року, Верховна Рада України розглядає в другому читанні проект Закону «Про Конституційний Суд України».

 

 

 

 

 

  

 

        Нагадаємо, законопроект «Про Конституційний Суд України» №5336-1 прийняли в першому читанні 9 лютого.

 

        Вказаний документ пропонує врегулювати порядок організації та діяльності Конституційного Суду України, статус суддів Конституційного Суду України, підстави і порядок звернення до Суду, процедури розгляду ним справ і виконання рішень Суду, а також функціонування інституту конституційної скарги.

 

Законопроект передбачає зміну структури, повноважень та процедури добору суддів Конституційного Суду. Ним впроваджується реалізація додаткового механізму захисту прав і свобод громадян – інституту конституційної скарги. Суть цього механізму полягає в тому, що особа може звернутися до КСУ з конституційною скаргою у тому випадку, якщо визнає, що застосований в остаточному судовому рішенні в його справі закон не відповідає Конституції України.

 

При розгляді конституційної скарги Конституційний Суд України може видати забезпечувальний наказ, який є новим інститутом вжиття заходів захисту прав людини у виняткових випадках. Підставою для забезпечення конституційної скарги є необхідність запобігти незворотнім наслідкам, що можуть настати у зв’язку з виконанням остаточного судового рішення.

 

За текстом проекту Закону, Конституційний Суд буде діяти в складі колегій, сенатів і Великої палати. В рамках колегій будуть вирішуватися питання про відкриття конституційного провадження за конституційним поданням/звернення/скаргою.

 

Також передбачена можливість відтермінування втрати чинності актом чи його окремим положенням, який визнано неконституційним.

 

Законопроектом передбачено конкурсний порядок відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду. Кожний з трьох суб'єктів призначення – Президент, Верховна Рада, з'їзд суддів буде формувати конкурсні комісії, члени яких повинні бути юристами з визнаним рівнем компетенції. Кожна Конкурсна комісія за результатами аналізу кандидатів і проведення співбесід надавати рекомендації, на підставі яких відповідні суб'єкти будуть приймати рішення про призначення.