Головний зміст

Экстрадиция в другую страну ЕвропыЄвропейський суд з прав людини в рішенні «Строган проти України» констатував порушення ст. 3, 5 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод у зв’язку з неефективним розслідуванням, жорстоким поводженням, незаконним затриманням та триманням під вартою.

 

 

 

Відповідно до рішення суду, 15 серпня 2010 року сталася бійка між заявником та його сусідами. Наступного дня заявника було доставлено до Київського РВ ХМУ ГУ МВС України в Харківській області для надання свідчень щодо бійки.

 

Він стверджує, що працівники міліції з ним жорстоко поводились та незаконно утримували під вартою до 19 серпня 2010 року.

 

Пізніше, 9 грудня 2010 року, заявника було затримано за підозрою у вчиненні замаху на вбивство свого сусіда та доправлено до райвідділу міліції, де, за його твердженням, він зазнав подальшого жорстокого поводження.

 

Наступного дня стосовно заявника було обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, який неодноразово продовжувався, аж до березня 2012 року.

 

І лише в серпні 2012 року чоловіка було визнано виним у завданні сусіду легких тілесних ушкоджень та призначено покарання у вигляді позбавлення волі на строк 2 роки, які за рішенням суду він вже відбув під час тримання під вартою.

 

До ЄСПЛ заявник скаржився на жорстоке поводження з ним працівників міліції та відсутність ефективного розслідування цих подій. Також чоловік скаржився на те, що обираючи йому запобіжний захід суди не вказали достатніх для цього підстав.

 

Розглянувши скаргу громадянина Строгана, Європейський суд з прав людини одноголосно прийняв наступне рішення: визнати порушенням Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод неефективне розслідування подій, що сталися у серпні 2010 року, жорстоке поводження із заявником, затримання його та тримання під вартою.

 

Держава протягом трьох місяців повинна відшкодувати заявнику моральну компенсацію у розмірі 10 тисяч євро.