Головний зміст

 DSC5729 tmb 653x375Павло Петренко зареєстрував у Парламенті проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» 6535, який стосується удосконалення порядку організації роботи Національного агентства з питань запобігання корупції.

 

 

 

 

Документ, раніше анонсований Павлом Петренком, розробило Міністерством юстиції на виконання підпункту 1 пункту 7 протоколу № 25 засідання Кабінету Міністрів України від 29 березня 2017 року, у ході якого було обговорено питання про неефективність роботи Національного агентства з питань запобігання корупції та про необхідність внесення відповідних змін до Закону.

 

Так, запропонованим проектом Закону пропонується визначити, що НАЗК очолюватиме Голова Національного агентства, який призначатиметься Кабінетом Міністрів України. До керівного складу Національного агентства окрім Голови Національного агентства входитимуть чотири спеціальних уповноважених з питань антикорупційної політики. З числа Спеціальних уповноважених Голова Національного агентства призначає двох заступників.

 

Відповідно до положень проекту Закону конкурсна комісія вносить на розгляд Кабінету Міністрів України кандидатури всіх відібраних нею кандидатів на посади Спеціальних уповноважених, за яких проголосувало п’ять і більше членів конкурсної комісії, для прийняття рішення щодо внесення на розгляд Кабінету Міністрів України подання для призначення з числа таких кандидатур: однієї кандидатури на посаду Голови Національного агентства; чотирьох кандидатур на посади чотирьох Спеціальних уповноважених.

 

З числа запропонованих конкурсною комісією кандидатів на посади Спеціальних уповноважених Кабінет Міністрів України приймає рішення про призначення на посади вказаних осіб.

 

Проектом Закону передбачено, що додатковою підставою для дострокового припинення повноважень Голови Національного агентства та Спеціальних уповноважених є наявність висновку комісії з проведення незалежної зовнішньої оцінки (аудиту) діяльності Національного агентства про неефективність діяльності Національного агентства та неналежне виконання обов'язків його Головою. Проведення такого аудиту здійснюється щорічно.

 

Окремо проектом Закону визначено перелік питань, які вирішуються колегією Національного агентства у складі Голови Національного агентства та Спеціальних уповноважених.

 

Також у зв’язку з неналежним функціонуванням Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та загрозою настання адміністративної чи кримінальної відповідальності перед суб’єктами декларування постала нагальна потреба у вирішенні питань щодо звільнення від юридичної відповідальності осіб за несвоєчасне подання декларації, які відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» зобов’язані були подати декларацію до 01 квітня 2017 року, проте не подали її з незалежних від них причин за умови подання ними цієї декларації до 01 травня 2017 року.

 

Міністр юстиції зазначає, що прийняття проекту Закону дозволить удосконалити порядок організації роботи Національного агентства, якнайшвидше провести конкурс з відбору кандидатів на посаду Голови, Спеціальних уповноважених Національного агентства, призначити Урядом відібрану особу на посаду Голови та Спеціальних уповноважених невідкладно розпочати ефективне здійснення завдань та функцій вказаним органом відповідно до Закону України «Про запобігання корупції», що стане реальним кроком у напрямі зменшення рівня корупції в органах державної влади та в суспільстві загалом.