Головний зміст

118678Вищий адміністративний суд України звертає увагу на те, що досі не вирішено питання переведення суддів у разі реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду. Нагальність вирішення цього питання зростає у зв’язку з тим, що наразі триває черговий етап конкурсу на зайняття вакантних посад суддів касаційних судів у складі Верховного Суду.

 

 

 

Голова Вищого адміністративного суду України Олександр Нечитайло неодноразово наполягав на необхідності врегулювання згаданого питання на законодавчому рівні у листах від 12 грудня 2016 року № 2454/9-14/16 до Президента України Петра Порошенка,  2453/9-14/16 до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, 2455/9-14/16 до Голови Комітету ВРУ з питань правової політики та правосуддя Руслана Князевича.

 

Разом зі зверненням було надіслано законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів», який би дозволив встановити додаткові гарантії незалежності суддів та сприяв створенню умов для збереження професійного суддівського корпусу з урахуванням його спеціалізації.

 

Згідно зі статтею 126 Конституції України суддя обіймає посаду безстроково. Підпунктом 3 пункту 16-1 Перехідних положень Конституції України передбачено, що судді, які обрані суддями безстроково, продовжують здійснювати свої повноваження до звільнення або до припинення їх повноважень з підстав, визначених Конституцією України.

 

Відповідно до пункту 3 частини п’ятої статті 48 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» незалежність судді забезпечується, зокрема, незмінюваністю судді. Частина сьома цієї статті визначає, що при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу визначених Конституцією України та законом гарантій незалежності судді.

 

Підставами для звільнення судді є, зокрема, незгода на переведення до іншого суду у разі ліквідації чи реорганізації суду, в якому суддя обіймає посаду (пункт 5 частини шостої статті 126 Конституції України). Згідно з частиною третьою статті 82 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» переведення судді на посаду судді до іншого суду того самого рівня може здійснюватися без конкурсу тільки у випадках реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду, в якому такий суддя обіймає посаду судді.

 

З огляду на положення Конституції України та міжнародних актів стосовно терміну перебування судді на посаді та гарантій незмінюваності суддів виникають питання щодо можливості застосування пункту 5 частини шостої статті 126 Конституції України до суддів, призначених (обраних) на посади до набрання чинності законодавчими змінами щодо правосуддя, а також реалізації положень пункту 14 Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про судоустрій і статус суддів», зокрема, стосовно законодавчого врегулювання порядку переведення у ході судової реформи суддів Верховного Суду України та вищих спеціалізованих судів.

 

У ВАСУ впевнені, що цілком можлива ситуація, коли не переведені до судів відповідного рівня та спеціалізації судді звертатимуться за захистом своїх прав до Європейського суду з прав людини, рішення якого, очевидно, будуть не на користь України, що може негативно вплинути на міжнародний імідж держави.

 

Тому судді Вищого адміністративного суду України наголошують на необхідності прийняття відповідного законодавчого акта, який визначить чіткий порядок і механізм реалізації переведення суддів у разі реорганізації, ліквідації або припинення роботи суду.